Suspectați în dosarul interceptărilor
Social 22 noiembrie 2019, 21:40 | 1605

Patru ofiteri, inclusiv un sef de la Inspectoratul National de Investigatii al IGP, si trei procurori sunt banuiti in dosarul interceptarilor ilegale, pornit la inceputul lunii septembrie. Au fost audiati 12 martori. Anuntul a fost facut de Procuratura Generala, dupa dezvaluirile deputatului Blocului ACUM Chiril Motpan, potrivit caruia, mai multi jurnalisti si activisti civici ar fi fost interceptati de fosta guvernare. In context, ONG-urile de media indeamna politicienii sa opereze cu informatii verificate.

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a declarat că interceptările și filarea a zeci de jurnaliști, membri ai societății civile și chiar cadre didactice s-au făcut la indicația fostului șefului adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc

Moțpan afirmă însă că nu ține minte când anume a primit lista cu persoanele interceptate.

Într-o postare pe facebook, Gheorghe Cavcaliuc, fostul șef adjunct al IGP, a respins acuzațiile care i le-a adus Chiril Moțpan.

A reacționat și fostul ministru de Interne în Guvernul Filip, Alexandru Jizdan. El a scris pe facebook că ministrul Afacerilor Interne nu are nicio legătură cu interceptările, iar asemenea gen de acțiuni nu fac parte din atribuțiile sale. Potrivit lui, după cum nici actualul ministru de interne, Pavel Voicu, nici precedentul, Andrei Năstase, nu știu nimic despre interceptările pe durata mandatului lor, așa nu cunoaște nici el despre acțiunile de acest fel.

Lista celor interceptați, făcută publică de Chiril Moțpan, a trezit nedumerirea unor internauți. Membrul Centrului de Politici și Reforme, Andrei Cebotari, se întreabă dacă lista a fost făcută de fosta conducere a MAI, cum în listă sunt poze, spre exemplu cea a lui Sergiu Tofilat, cu sloganul "Eu votez echipa Forţa Nouă", care a apărut abia în septembrie 2019, pe timpul actualei guvernări?

Organizațiile neguvernamentale de media solicită Ministerului Afacerilor Interne să confirme sau să infirme informațiile privind acțiunile de filare a reprezentanților mass-media. Într-o declarație semnată de șapte organizații se arată că Procuratura Generală care a anunțat că s-a autosesizat în urma acestor declarații, trebuie să desfășoare o anchetă obiectivă și să acționeze în spiritul transparenței. Totodată, politicienii au fost îndemnați să opereze cu informații verificate. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie