Numărătoare inversă! Din primăvară s-ar putea începe construcția de drumuri în valoare de circa $500 milioane

Noul premier al Republicii Moldova, ales de curând, a întreprins acum câteva ore o vizită la Moscova, iar imediat după ce s-a întors înapoi a organizat o conferinţă de presă, ieri seara, chiar la Aeroportul Internaţional Chişinău. Una dintre veştile aduse este că din primăvară ţara noastră s-ar putea transforma în şantier.

FOTO: viorelrailean.livejournal.com

Fără alte detalii privind condițiile de acordare a unui credit pentru realizarea planului, Ion Chicu a declarat:

“Am obținut acordul principal al Rusiei de a deschide o linie de credit de 500 de milioane de dolari, direcționați în exclusivitate pentru proiecte investiționale. Ministerele de Finanțe vor discuta asupra condițiilor de acordare a acestui împrumut, care va fi luat doar dacă va avea condiții avantajoase pentru R. Moldova”.

“În scurt timp transformăm țara în șantier”.

De menţionat că o bună parte dintre anunțurile făcute de Ion Chicu au fost făcute de președintele Igor Dodon cu o oră înainte, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune Moldova 1. Şeful statului a oferit careva detalii suplimentare despre proiectul prevăzut.

“S-a luat o decizie de principiu, de deschidere a unei linii de credit de circa jumătate de miliard de dolari pentru proiecte de infrastructură în Republica Moldova. Prima tranșă ar fi de 300 milioane dolari pentru anii următori. Noi vom face drumuri, sunt investiții enorme. Începând cu februarie-martie țara noastră va fi un adevărat șantier de construcție a drumurilor. Condițiile le vom discuta cu ministerul Finanțelor. Sper că lucrurile se vor mișca rapid, ca în decembrie-ianuarie să fie organizate toate concursurile, identificați câștigătorii pentru ca cel târziu în martie să fie pornite lucrările”.

Centura Chişinăului despre construcţia căruia se vorbeşte despre ani buni va fi parte a proiectului.

“Este vorba de construcția a cel puțin 10 porțiuni de drum național, inclusiv centura de ocolire a Chișinăului. Se creează mii de locuri de muncă, sunt elemente de creștere economică impresionantă pentru anul viitor”, a punctat preşedintele RM.

La fel în ziua de ieri, şeful statului a avut o întrevedere cu Hu Jiaming, președintele “China Hyway Group Limited” – companie chineză cu experiență în domeniul construcției de autostrăzi în mai multe țări ale lumii, dispusă să investească în proiecte de infrastructură în țara noastră, inclusiv în construcția unei șosele de centură a Chișinăului, lucru despre care presa chineză a scris încă în luna martie a acestui an.

Igor Dodon a salutat aflarea întreprinzătorilor chinezi în Moldova, subliniind interesul major al conducerii țării pentru transformarea Moldovei, începând cu luna martie 2020, într-un adevărat șantier de construcție unde vor fi construite drumuri și modernizată infrastructura.

Șeful statului a menționat că Moldova este interesată de atragerea investitorilor străini, indiferent din ce țară vin, inclusiv din Republica Populară Chineză. Totodată, președintele țării a subliniat că toate propunerile privind finanțarea unor asemenea proiecte vor fi examinate reieșind din interesul național, accesând cele mai avantajoase oferte de colaborare.

Vezi şi: (video) În Serbia s-a dat în exploatare prima autostradă construită de chinezi în Europa

Cmentariile sunt închise