Ştiri

Sursa imaginii: radioconstanta.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

27 Oct. 2019 / 14:45

Recolta de cartofi a scăzut în Moldova

Lipsa accesului la irigare, cheltuielile mari la energia electrică şi importul masiv de cartofi au determinat mai mulţi fermieri să-şi reducă semnificativ suprafeţele cultivate. În ultimii trei ani, în Republica Moldova terenurile însămânţate cu cartofi s-au redus cu trei mii de hectare, iar recolta a scăzut cu aproape 40 de mii de tone. Fermierii spun că în următoarea perioadă preţul legumelor ar putea continua să crească, relatează Moldova 1.

Producătorii de cartofi spun că şi-ar dori mai multă susţinere din partea statului, pentru a rezista în faţa importatorilor.

„Întâmpinăm foarte mari calamităţi cu irigarea, cartoful fără apă asta e mortal”. „Eu cred că producătorii trebuie să ne întoarcem cu faţa la producere şi la cercetare, în primul rând trebuie luate măsuri serioase de susţinere a producătorilor, problema cu apa şi eu văd subvenţionarea producerii cartofilor”. „Este necesar şi urgent nevoie ca materialul semincer să fie numaidecât subvenţionat, altfel o să ajungem şi mai rău în condiţia care o avem noi astăzi, ce să irige producătorul când el foloseşte sămânţa ceea care are vreo patru ani”, spun producătorii.

Autorităţile au îndemnat producătorii să se asocieze pentru a beneficia de subvenţii mai mari.

„Producătorii de cartof pot aplica la măsurile de subvenţionare pentru diferite investiţii în sector, inclusiv pentru producerea cartofului, investiţii în sector, pentru un teren protejat, compensarea cheltuielilor la pomparea apei la irigare, la tehnică, la utilaj”, a declarat ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Georgeta Mincu.

La rândul lor, oamenii spun că preţurile la cartofi sunt prea mari.

„O cauză a scumpirii cartofilor în ultimele zile ar pute fi înţelegerile dintre intermediari şi importatori. Republica Moldova ca atare are posibilitatea de a se autoaproviziona, în fiecare an noi importăm în mediu 40 de mii de tone, normal pentru seminţe ar fi de 63 de mii de tone pentru însămânţarea plantaţiilor cu cartofi”, a menţionat Vasile Şerban, şef la Direcţia politici de producţie.

Potrivit statisticilor, anul trecut au fost recoltate 175 de mii de tone de cartofi, în timp ce consumul intern este de 300 de mii de tone anual.

Comentarii