Ştiri

Sursa imaginii: agro.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Economic

05 Noi. 2019 / 11:56

Politica fiscală şi vamală pentru 2020-2022 prevede introducerea principiului taxării inverse

Documentul de politici fiscale şi vamale pentru perioada 2020-2022 prevede introducerea principiului taxării inverse pentru companiile care se află în insolvabilitate. Potrivit ministrului finanţelor, Natalia Gavriliţa, prin introducerea principiului taxării inverse se va evita prejudicierea bugetului de stat. Subiectul a fost discutat în cadrul unei şedinţe de lucru organizată de Ministerul Finanţelor cu reprezentanţii Serviciului Fiscal de Stat, Băncii Naţionale a Moldovei, mediului de afaceri, instituţiilor bancare şi patronatelor, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al MF se menţionează că suma Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) achitată pentru proprietatea gajată, ipotecată, sechestrată sau pentru bunurile întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate va fi transferată în mod prioritar bugetului.

„Este o practică internaţională. Noi propunem introducerea principiului de taxare inversă pentru companiile care se află în insolvabilitate sau în contextul comercializării gajului. Având în vedere incapacitatea de plată a vânzătorului, de multe ori suma TVA aferentă bunului vândut nu se achită la buget şi are loc deducerea sumei TVA care în realitate nu ajunge la buget”, a declarat ministrul.

Potrivit principiului taxării inverse, în cazul vânzării bunului de către agentul economic insolvabil (vânzător) unui alt agent economic (cumpărător), acesta din urmă calculează şi achită suma TVA la buget, având ulterior dreptul la deducere.

Ministerul Finanţelor a lansat o serie de consultări privind documentul de politici fiscale şi vamale pentru următoarea perioadă. Până în prezent, conducerea Ministerului a discutat la acest subiect cu asociaţiile de business, reprezentanţii autorităţilor publice locale şi centrale, patronatele şi sindicatele.

 

Comentarii