Ştiri

Sursa imaginii: bihon.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

07 Noi. 2019 / 15:00

Persoanele din sectorul agrar au cele mai scăzute venituri

Persoanele antrenate în sectorul agrar sunt cele mai vulnerabile, peste jumătate din acestea înregistrează cele mai scăzute venituri, ceea ce indică o inegalitate imensă. Datele se conţin în Raportul de Stare a Ţării, realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung din Moldova. Raportul a fost prezentat astăzi, în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Conferinţei internaţionale MACRO 2019, relatează Moldova 1.

Totuşi, pe parcursul ultimilor ani, potrivit raportului, nivelul inegalităţilor este în scădere. Un factor ce a contribuit la diminuarea lor a fost implicarea mai activă în migraţie a păturilor cu venituri mici. Ponderea remiterilor în veniturile acestor gospodării a devenit aceeaşi ca şi la populaţia cu venituri mari. Alt factor ce a contribuit la convergenţa veniturilor a fost schimbarea structurală în statutul socio-economic al gospodăriilor.

„Noi avem un buget deficitar, un nivel înalt al economiei informale, fenomenul îmbătrânirii populaţiei la fel pune presiuni asupra finanţelor publice şi toate aceste constrângeri afectează capacitatea statului să facă faţă problemei inegalităţilor. Propunem ca Guvernul să adopte o strategie naţională de dezvoltare, care să cuprindă problema inegalităţilor şi să includă acţiuni de combatere a acesteia. Avem nevoie de instituţii mai eficiente, capabile, competente. Trebuie să ducem până la sfârşit reforma administraţiei publice centrale şi la nivel local. Avem nevoie de un mediu de afaceri mult mai facil întreprinderilor mici şi mijlocii şi la locuri de muncă mai bine plătite, la crearea de noi locuri de muncă”, a precizat Adrian Lupuşor, director executiv la Expert-Grup.

Oamenii spun că şi-ar dori mai multă echitate socială, dar şi condiţii de viaţă decente.

„În Moldova sunt mai săraci decât în toate ţările, sunt foarte bogaţi şi foarte săraci. Salariile se dau în plic şi atunci la stat nu este nimic”. „La bugetul de stat cresc veniturile? eu bănuiesc că din contra oamenii de rând simt o coborâre, o diminuare a stării lor financiare, fiindcă diferenţa de preţuri eu una foarte mare de la un an la altul”. „Primim un salariu care trebuie să-l dăm pe servicii comunale şi rămânem cu nimic în afară de ce mâncăm”, spun oamenii.  

Ministerul Finanţelor susţine că proiectul Bugetului de stat pentru anul 2020 prevede creşteri salariale şi prestaţii sociale mai mari.

„Vom creşte salariile între 6 şi 10 procente pentru majoritatea angajaţilor bugetari, adiţional la aceasta vom face anumite corectări în Legea salarizării, în sectorul public, pentru a rezolva anumite echităţi, unele categorii cum ar fi primarii, directorii, directorii adjuncţi de şcoală, pompierii, bucătarii vor primi creşteri salariale adiţionale la cele 6-10 procente despre care spuneam, de aproximativ 400-2500 de lei, de la 1 ianuarie 2020, dacă aceasta va fi votat de Parlament. Plus la aceasta venim cu creşterea programelor pentru cei cu venituri mici, în primul rând vorbim despre creşterea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 de lei la 500 de lei, implementat deja din anul acesta şi vom lărgi numărul de persoane care vor beneficia de acest ajutor”, a declarat Natalia Gavriliţa, ministra Finanţelor.   

Raportul mai arată că rata de ocupare a forţei de muncă în Moldova este de 40 de procente.

Comentarii