Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

15 Noi. 2019 / 10:38

Avertisment de la Bruxelles: Asistenţa financiară pentru Republica Moldova va fi suspendată dacă reformele nu vor fi continuate

Asistenţa financiară pentru Republica Moldova va fi suspendată dacă reformele profunde de la Chişinău nu vor fi continuate. Despre acest lucru a declarat comisarul european desemnat pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, la audierea sa în Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European, care trebuie să-i valideze candidatura, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la Europa Liberă.

„Cunosc, desigur, ultimele evoluţii, care nu sunt foarte bune pentru Moldova, dar voi lucra cu Moldova şi pentru Moldova, astfel încât reformele să nu se oprească sau să dea înapoi. Trebuie să avem garanţia că şi dacă există o criză internă, reformele vor continua. Dacă nu, atunci va trebui să suprimăm asistenţa financiară, aşa cum s-a mai făcut în trecut. Este limpede că asistenţa financiară e legată în mod clar şi necondiţionat de progresul reformelor.” a declarat Olivér Várhelyi.

Precizăm că UE a suspendat sprijinul financiar pentru Moldova în vara anului 2018, urmare a invalidării alegerilor locale din Chişinău şi a neglijării de către Parlamentul Republicii Moldova a recomandărilor Comisiei de la Veneţia de a evita trecerea la sitemul electoral mixt.

Însă, după schimbarea puterii la Chişinău din iunie 2019, atunci când PSRM şi Blocul ACUM au constituit o majoritatea parlamentară, iar cabinetul de miniştri condus de premierul Maia Sandu a fost învestit în funcţie, Comisia Europeană şi-a reluat plăţile aferente sprijinului bugetar către Republica Moldova.

 

 

Comentarii