ANSA retrage din comerț un produs alimentar pentru bebeluși, în urma unei notificări din partea RASFF

ANSA a retras din comerț un produs alimentar destinat copiilor de vârstă mică importat din Republica Cehă și a întreprins un șir de măsuri de investigație în urma unei notificări parvenite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (RASFF), informează Direcția municipală pentru siguranța alimentelor Chișinău, într-un comunicat de presă.

Foto: reddit

Este vorba de un pireu omogenizat ton cu legume și cartofi, pentru bebeluși, care se recomandă de la patru luni de viață.

Inspectorii Direcției municipale pentru siguranța alimentelor Chișinău au efectuat un control inopinat la depozit, unde au depistat 480 de borcane cu produsul nominalizat. Din lotul în cauză s-au prelevat probe, care, în urma analizei de laborator au demonstrat neconformitatea produsului.

Produsul a fost inclus în lista de notificări a RASFF din cauza conținutului ridicat de metale grele (arsen: 0,126 mg/kg - ppm și mercur: 0,029 mg/kg - ppm))

Distribuția stocului a fost stopată și a fost inițiată procedura de retragere din rețeaua de comerț a lotului menționat.

Precizăm că sistemul RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) a fost lansat în 1979 ca un instrument informatic având ca scop schimbul rapid de informații între autoritățile naționale cu privire la riscurile pentru sănătate determinate de alimente și de hrana pentru animale. El le permite tuturor statelor membre să ia măsuri coordonate, coerente și simultane, în scopul protecției consumatorilor.


Pub