(audio) Experți, despre datoria Tiraspolului la gaz: Cum ar trebui să acționeze RM și prin ce are de câștigat regiunea transnistreană

Guvernul Republicii Moldova trebuie să facă diferență între datoria la gaz a Chișinăului și cea a Tiraspolului, după care să definească ce entitate juridică trebuie să întoarcă aceste datorii. Opinia aparține expertului economic, Ion Munteanu, și juristului, Pavel Midrigan.

Foto: podul.ro

„În primul rând trebuie de separat valoarea datoriei care aparține părții stângi și cea care revine Chișinăului. Ulterior se poate discuta cum ar trebui de întors această datorie, care este obiectivă. Dar aici sunt multe întrebări, ținând cont de faptul că Gazprom este acționar majoritar la Moldova Gaz. Respectiv, au permis conștient acumularea acestei datorii. Pentru Chișinău este important ca aceste datorii să fie separate”, a declarat expertul economic, Ion Munteanu, pentru UNIMEDIA.

Potrivit expertului, Guvernul trebuie să definească clar cine trebuie să dea această datorie, care dintre entitățile juridice - Tiraspol, Trans Gaz sau Moldova Gaz.

Întrebat dacă RM nu recunoaște această datoria, apoi ar defini faptul că regiunea transnistreană nu este parte a RM, Munteanu a spus că nu este corectă o astfel de abordare. „Republica Moldova nu a avut nicio pârghie de a influența neacumularea acestei datorii, respectiv, este cam greu de spus”, a punctat acesta.

În același timp, juristul Pavel Midrigan spune că este o situație complicată, întrucât Moldova are cetățeni, care trăiesc pe ambele maluri ale Nistrului. „E stabilit cine a folosit gaze și pe malul drept și pe malul stâng. Regiunea transnistreană trebuie să își achite datoriile sale și Federația Rusă cunoaște cât are de achitat. Noi trebuie să plătim pentru ceea ce noi am consumat”, a declarat Pavel Midrigan.

Midrigan mai spune că Gazprom are dreptul să ceară datoria de la Guvernul RM. „Dacă noi cumva am putea să întoarcem datoria în mod eșalonat, în acest spectru ar trebui să se ducă negocierile, că este datoria Tirapolului, că este datoria noastră. Se discută în cumul, dar nu asta e partea noastră și asta e partea voastră”, a spus expertul.

Însă, acest lucru nu este corect, atât timp cât Tiraspolul nu ar fi corect în relația cu Chișinăul, în ceea ce privește utilizarea gazului rusesc.

„Noi pentru dânșii nu trebuie să achităm. Ce fac aceștia din regiunea transnistreană cu gazul rusesc, îl transformă în energie electrică, după care o vinde Chișinăului, iar acest lucru nu e corect”, a mai declarat Midrigan.

UNIMEDIA amintește că în cadrul primei deplasări oficiale a noului prim-ministru, Ion Chicu, urma să discute despre această datorie. În cadrul întrevederii Chicu a avut întrevederi atât cu președintele concernului Gazprom. „Am reușit să ajungem la o înțelegere privind diminuarea semnificativă a prețului la gazele naturale livrate de la 1 ianuarie 2020. După ce de la 1 octombrie, aceste prețuri au fost diminuate în jur cu 15 dolari, după 1 ianuarie, prețul va fi diminuat cu încă 50 de dolari și va constitui în jur de 172-173 de dolari mie/ metri cubi. Am discutat și despre riscurile de furnizare a gazelor naturale, înepând cu 1 ianuarie 2020, or la această etapă nu există un contract semnat pentru tranzitul acestor gaze pe teritoriul Ucrainei. Atunci când scenariul de înțelegere între Rusia și Ucraina va eșua, atunci va trebui să ne gândim la scenarii alternative de aprovizionare cu gaze a Republicii Moldova”, a conchis Chicu.


Pub