Autoritățile vor interzice irigarea și utilizarea terenurilor din valea râului Bîc în scopuri agricole, din cauza poluării excesive

Probele de apă, de sol, nămol și de aer de pe suprafața și din preajma râului Bîc, prelevate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), au arătat niveluri înalte de poluare după parametrii sanitaro-chimici pe porțiunea or. Chișinău – s. Țînțăreni, anunță reprezentanții agenției într-un comunicat de presă.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit rezultatelor de laborator, apa râului de pe această porțiune este foarte poluată după parametrii sanitaro-chimici: miros, oxigen dizolvat, consumul biochimic de oxigen, consumul chimic de oxigen, azot de amoniu și sanitaro-microbiologici: E.Coli. Totodată, nu au fost stabilite depășiri ale concentrațiilor maximal admisibile (CMA) la metalele grele nichel, cupru, zinc, cadmiu și plumb, în apa investigată.

Reprezentanții ANSP menționează că datele cercetărilor probelor de nămol și sol la parametrii sanitaro – microbiologici în punctele de control denotă un grad de poluare după indicatorii microbiologici între moderat periculos și extrem de periculos și o poluare sporită microbiană după parametrii cercetați (bacterii coliforme, enterococi intestinali, clostridii sulfitreducătoare (spori).

ANSP atrage atenția asupra faptului că terenurile agricole de pe segmentul în aval de stația de epurare a muncipiului Chișinău a fost irigate cu apa din râul Bîc, ceea ce a dus la poluarea chimică a nămolului, poluarea microbiană a solului și legumelor.

Investigațiile de laborator la unele produse agroalimentare în stare proaspătă (varză de toamnă, ceapa, seflă roșie), care au fost cultivate pe teritoriul din preajma râului Bîc, prelevate și transmise la ANSP de DRSA Anenii Noi au arătat următoarele:

- În proba de sfeclă roșie investigată, nivelul de plumb este depășit cu 0,04 mg/kg și conținutul de nitrați este depășit cu 502 mg/kg (de 0,5 ori).

- În proba de ceapă, conținutul de nitrați este depăşit cu 6 mg/kg, iar nivelul de plumb este în limitele admisibile.

- În probele de varză cercetate, nu au fost depistate depăşiri ale conţinutului de nitraţi sau plumb.

În acest context, Administrația Publică Locală din raionul Anenii Noi, autoritățile de mediu și agențiile pentru siguranța alimentelor vor interzice categoric irigarea în continuare și utilizarea terenurilor din valea râului Bîc pentru cultivarea produselor alimetare și utilizarea produselor agroalimentare contaminate în consumul uman.

UNIMEDIA amintește că rezultatele probelor de apă colectate de Agenția de Mediu, pe data de 13 noiembrie, în orașul Strășeni, au arătat că nivelul de calitate al apei este de clasa a V-a, ceea ce înseamnă că apa, care a fost luată la control în regiunea orașului Strășeni, este foarte poluată.


Pub