Igor Dodon, despre relația sa cu Vlad Plahotniuc: Sunt dușmanul nr 1 pentru el. Nimeni din politicienii moldoveni nu l-a lipsit de tot în 27 de ani așa cum l-am lipsit eu

Igor Dodon susține că ar fi dușmanul de moarte al lui Vlad Plahotniuc și că l-a lipsit de prea multe lucruri, în luna iunie, încât să fie loc de relații bune între ei. Acestea și alte dezvăluiri au fost făcute de șeful statului în cadrul unui interviu exclusiv pentru UNIMEDIA.

Foto: UNIMEDIA

Președintele țării a spus că nu vorbește cu fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc: „Categoric nu. Eu cred că sunt dușmanul numărul 1 al lui Vlad Plahotniuc. Nimeni din politicienii moldoveni, pe parcursul celor 27 de ani de independență, nu l-a lipsit de tot așa cum l-am lipsit eu în luna iunie”, a menționat Igor Dodon.

Întrebat de ce anume l-a lipsit pe Plahotniuc, Igor Dodon a precizat: „De posibilitatea de a influența lucrurile în Moldova. Dacă eu nu eram atât de ferm în luna iunie, dacă mă dădeam influențat, șantajat și speriat și dacă nu mergeam ferm pe poziție, Plahotniuc și acum controla situația în Republica Moldova. Niciun fel de relații între Dodon și Plahotniuc nu pot fi. Relații între Plahotniuc și ceilalți, Năstase, Maia Sandu, pot fi. Ei își pot găsi interese comune pe platforma de luptă împotriva lui Dodon. Vă spun ceva în premieră: atunci când era clar că Guvernul Sandu va cădea și că va fi Guvern minoritar, câțiva deputați din Blocul ACUM le-au spus unor deputați socialiști că „luați seama că noi avem niște înscrieri de la Plahotnciuc și dacă Dodon o să-și facă de cap, noi o să-l punem la punct”.” Au încercat să mă șantajeze, fix metodele lui Plahotniuc.

Șeful statului a adăugat că nu are subiecte de discuție cu fostul lider democrat, în afară de unul singur: „Numai „явиться с повинной” (n. red. să se predea benevol justiției înainte de a fi acuzat) și în loc de 30 de ani să stea 20 de ani, nu știu cât e conform dosarului. Altă discuție nu poate fi. Nu exclud, însă, că ei ar putea găsi interese comune cu cei de dreapta, în lupta de a reveni împotriva mea. Timpul o să arate.

Totodată, Igor Dodon a negat că l-ar copia pe Vlad Plahotniuc, în mai multe aspecte ce țin de politică: „Nu este corect când unele decizii importante în stat se fac de la sediul unor partide politice. Sunt instituții de stat. Ieșeau toți, pe timpul lui Plahotniuc, la oficiul partidului, la umbra Procuraturii Generale. Asta este subminarea intituțiilor de stat, ceea ce nu se permite. Noi am decis să facem asta în fiecare luni, continuăm ceea ce am făcut cu Maia Sandu. Noi am fost criticați pentru că nu ne convocam și nu ieșeam la presă, acum suntem criticați pentru că ieșim la presă.”

UNIMEDIA amintește că Vlad Plahotniuc este plecat din Republica Moldova aproximativ din ziua când Guvernul Filip și-a anunțat demisia, după ce PSRM și Blocul ACUM au făcut o coaliție împotriva democraților și au semnat un acord temporar. Potrivit unui comunicat al PDM, Vlad Plahotniuc ar fi plecat din țară pentru câteva zile, ca să-și vadă familia, fără a menționa țara de destinație. Ulterior, Plahotniuc a scris că „are nevoie de timp pentru a-și securiza familia”.


Pub