Scandal în familia regală britanică
Externe 21 noiembrie 2019, 16:01 | 1875

Scandal la Palatul Buckingham. Prinţul Andrew al Marii Britanii, al doilea fiu al reginei Elizabeta a II-a, renunță la atribuţiile regale și se retrage din viața publică. Urmează detalii.

MAREA BRITANIE Decizia vine după ce numele prinţului Andrew este tot mai des vehiculat în scandalul sexual generat de miliardarul american Jeffrey Epstein. Arestat pentru trafic de minori și pedofilie, Epsten, un bun prieten de-al prințului, s-a sinucis în luna august, în închisoare. Ulterior, una dintre presupusele sale victime a declarat presei că a fost forţată de acesta să întreţină relaţii sexuale cu prinţul Andrew la Londra, în 2001, pe când avea 17 ani. Într-un interviu acordat recent postul BBC, prinţul Andrew a afirmat că nu-şi aminteşte să se fi întâlnit cu această fată, dar și-a asumat prietenia cu miliardarul controversat.

ISRAEL Criza politică din Israel se adâncește. Benny Gantz, rivalul premierului israelian în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, nu a reușit să formeze un guvern de uniune. Gantz, liderul partidului „Albastru şi Alb”, a fost mandatat acum o lună de preşedintele țării să formeze o coaliţie guvernamentală, după ce a eșuat Netanyahu, în urma alegerilor din 17 septembrie. În aceste condiții, Israelul este la un pas de un nou scrutin parlamentar anticipat, al treilea din ultimul an.

CROAȚIA Președintele în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk, este noul lider al Partidului Popular European, ales de delegaţii reuniţi zilele acestea la Zagreb, acolo unde se desfășoară congresul formaţiunii. Donald Tusk, singurul candidat înscris în cursa pentru funcția de președinte al PPE, a fost validat cu 491 de voturi „pentru” şi 39 de voturi „împotrivă”. El îi succede lui Joseph Daul şi devine primul est-european ales în fruntea Partidului Popular European de la fondarea acestuia, în anul 1976. 

Opinia ta contează. Comentează!