Cinci medici legiști vor sta în arest la domiciliu, iar al șaselea a fost eliberat
Social 21 noiembrie 2019, 20:21 | 2653

Cinci dintre cei 10 medici legiști reținuți luni au primit astăzi mandate de arestare preventivă la domiciliu pentru 30 de zile, iar al șaselea se va afla sub control judiciar. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Respectivii experți judiciari sunt cercetați penal pentru că ar fi cerut bani pentru formularea unor concluzii denaturate în rapoartele de stabilire a cauzei morții unor oameni.

Patru din cei zece medici legiști reținuți pe 18 noiembrie au fost eliberați ieri din izolatorul CNA și vor fi cercetați în stare de libertate pentru că au colaborat cu ancheta. Ceilalți șase au fost aduși astăzi de mascați la sediul din sectorul Ciocana al Judecătoriei Chișinău. Ei au refuzat să facă declarații pentru presă.

Într-un final, judecătorii au decis cercetarea sub control judiciar a unuia dintre medicii suspectați că ar fi organizat o schemă infracțională prin intermediul căreia ar fi dobândit ilegal bani prin trucarea certificatelor de expertiză judiciară. Respectivul medic legist și avocatul lui au fost succinți în declarații. Primul a spus că este nevinovat.

Amintim că, pe 18 noiembrie, zece angajaţi ai Centrului de Medicină Legală au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA. În cadrul percheziţiilor, din locuințele celor vizaţi au fost ridicate zeci de mii de euro şi de lei, bijuterii din aur, precum şi înscrisuri de ciornă ce ar reprezenta contabilitatea neagră sau banii care nu ajungeau în casieria instituţiei medicale. Iar ieri, și directorul Centrului de Medicină Legală, Valeri Savciuc, a fost reținut pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă de până la 500 de mii de lei şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii pe o perioadă de până la 15 ani. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie