Image-Description
Vladimir Cebotari, la Jurnal TV, despre condițiile în care PDM ar depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu
Politic 20 noiembrie 2019, 08:59 | 4508

PDM ar putea înainta o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ion Chicu, dacă acesta ar folosi resursa administrativă în favoarea președintelui Igor Dodon, susține deputatul democrat Vladimir Cebotari. Pe de altă parte, expertul în politici publice Ștefan Gligor spune că Guvernul Chicu nu ar fi primit niciodată votul de învestitură fără a oferi garanția securității persoanelor influente din PDM. Declarațiile au fost făcute în emisiunea „O nas” de la Jurnal TV.

Vladimir Cebotari a folosit ocazia pentru a o învinui pe fosta șefă a Guvernului, Maia Sandu, că ar fi mers la întâlniri unde a îndemnat cetățenii să voteze pentru candidații blocului ACUM, în campania pentru alegerile generale locale, acesta fiind un exemplu de folosire a resursei administrative, care ar determina PDM să ceară demisia Guvernului Chicu.

Cu referire la o eventuală modificare a procedurii alegerii președintelui Republicii Moldova, din perspectiva prezidențialelor de anului viitor, Vladimir Cebotari este de părere că aceasta este practic imposibilă. Revenirea la alegerea șefului statului în Parlament necesită o modificare a Constituției, care, potrivit lui Cebotari, chiar dacă va fi votată de un număr suficient de deputați, nu va fi confirmată de Curtea Constituțională. „Această Curte Constituțională în care se află reprezentanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Partidului Acțiune și Solidaritate. (...) În caz contrar, dacă aceste modificări în Constituție vor fi făcute, atunci trebuie să presupunem că ele vor fi aprobate cu ajutorul oamenilor care au fost trimiși acolo de Maia Sandu și Andrei Năstase”, susține Vladimir Cebotari.

De cealaltă parte, Ștefan Gligor s-a arătat convins că între PSRM și PDM există înțelegeri, fără de care, dar și fără garanția securității persoanelor influente din Partidul Democrat Guvernul Chicu nu ar fi fost niciodată numit. În acest context, expertul a opinat că PDM nu va protesta împotriva numirii procurorului general, pentru că viitorul procuror, despre care se presupune că va fi sub influența politică a lui Igor Dodon, și între socialiști și democrați există aceste garanții de neatingere.

Ștefan Gligor a constat că actualmente PDM este într-o poziție foarte comodă: nu răspunde pentru nimic, chiar dacă în Guvernul numit de socialiști și democrați fac parte persoane care anterior au lucrat în executivul PDM.

„Eu înțeleg toate acestea din punct de vedere politologic. Este clar că democrații și-au salvat partidul de un procuror general independent”, a subliniat Ștefan Gligor.

Emisiunea integral o puteți vedea aici:

Opinia ta contează. Comentează!