Image-Description
Unul din patru. CMC l-a votat pe Chironda, dar a respins ceilalți trei candidați la funcția de viceprimar, propuși de Ceban
Social 20 noiembrie 2019, 15:57 | 1959

Doar unul din cei patru candidați propuși de noul primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban, pentru funcțiile de viceprimari ai Capitalei a fost susținut cu votul majorității aleșilor locali din Consiliul Municipal Chișinău. Acesta este Victor Chironda, care a obținut în ședința de astăzi, 20 noiembrie, a Consiliului Municipal Chișinău 41 de voturi.

Activistul Victor Chironda, care a candidat, de altfel, pentru funcția de primar al Chișinăului la alegerile locale din această toamnă, din partea platformei „Forța Nouă”, va gestiona domeniul planificării urbane.

El le-a spus consilierilor că a acceptat funcția de viceprimar deoarece este o oportunitate de a realiza proiectele de care este preocupat în ultimii șapte ani și că va munci pentru a asigura transport public confortabil, trotuare comode, infrastructură pentru biciclete, spații publice moderne și va contribui la elaborarea unei documentații de urbanism realizabile, Ion Ceban a promis că-i va oferi lui Chironda suficientă independență în activitate.

Ceilalți trei candidați propuși de primarul Ceban – Angela Cutasevici, fost secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, avocatul Ilie Ceban și Inga Ionesii, ambasadoarea Republicii Moldova în Estonia – nu au reușit să acumuleze voturile necesare – cel puțin 26.

Motivele invocate de consilierii municipali au fost diferite, în cazul lui Ilie Ceban, bunăoară, fracțiunile Platformei DA și PAS considerând că acesta nu înțelege bine competențele care i-au fost desemnate. Angela Cutasevici a fost întrebată de consilierul PAS, Vasile Grădinaru, de ce a mers alături de Vlad Plahotniuc, fost lider al PDM, în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Consilierii PL s-au arătat nemulțumiți de candidatura Ingăi Ionesii, pentru că nu s-a prezentat în fața aleșilor locali. Consilieri PAS s-au abținut de la vot, iar cei din fracțiunea Platformei DA au respins candidatura acuzând că ar fi avut „implicații politice vădite în favoarea Partidului Democrat”.

Menționăm că viceprimarii municipiului Chișinău sunt aleși la propunerea primarului general prin decizii ale Consiliului municipal, adoptate cu votul majorității consilierilor aleși. În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcția de viceprimar este exclus de pe ordinea de zi la două ședințe consecutive sau nu întrunește numărul necesar de voturi la două ședințe consecutive, primarul general numește viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința Consiliului municipal.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie