Prim-ministrul, după prima ședință a noului Guvern: Este important să primim și a doua tranșă din asistența promisă de UE

Prim-ministrul Ion Chicu a anunțat, după prima ședință a Guvernului, care este situația financiară a statului, dar și despre majorarea salariilor în sectorul bugetar, din anul 2020, deficitul bugetar, precum și ce se va întâmpla cu ajutorul extern promis Republicii Moldova de către Uniunea Europeană.

Potrivit șefului Cabinetului de Miniștri, pe conturile Bugetului public național erau puțin peste 4 miliarde de lei, atunci când a preluat funcția.

Totodată, acesta a dat asigurări că toate proiectele care au fost anunțate de noul Guvern au acoperire financiară în Bugetul de Stat: „Proiectele în valoare de un miliard 100 de milioane de lei au fost prevăzute în Buget. Încă un miliard 125 de milioane va costa majorarea salariilor în sectorul bugetar, majorarea a fost planificată încă în decembrie 2018. Majorăm salariile în mediu cu 10%, deși la unele categorii va fi de 30%, la altele de 18% etc. Nu este necesar să majorăm impozitele, nici să sporim povara fiscală asupra agenților economici și cetățenilor. Creșterea din 2020 față de 2019 va fi exact aceeași ca și cea din 2019 față de 2018”, a precizat Chicu.

Prim-ministrul a enumerat și sursele de finanțare a proiectelor pentru anul viitor: „Partea principală o constituie veniturile din impozite și taxe. Deficitul va fi de 6 miliarde de lei, exact cum a fost anul acesta. Sursele de finanțare ale deficitului: 3 miliarde de lei din proiecte investiționale, drumuri, conectarea sistemului energetic în baza creditului de la Banca Mondială etc., iar alte 3 miliarde de lei - prin emisiune de valori imobiliare de stat. Sunt multe alte surse de finanțare a acestui deficit”.

Ion Chicu a mai adăugat că și noul Guvern va conta pe asistența financiară externă: „Suntem determinați să îndeplinim condiționalitățile pentru tranșa a doua a asistenței macro-financiare. Am avut întrevedere cu ambasadorii, care ne-au asigurat că în cazul în care Guvernul va continua reformele, va îndeplini condițiile, acest suport va veni. Este foarte important, dar nu este absolut critic, deoarece ponderea banilor veniți de pe extern nu depășește 7-8% din totalul de venituri sau cheltuieli ale Bugetului”.

UNIMEDIA amintește că astăzi a avut loc prima ședință a Guvernului Chicu. Ședința a început cu numiri a secretarilor de stat, după ce mai mulți secretari care au activat în Guvernul Sandu și-au dat demisia.

Reamintim că, noul Guvern, în frunte cu Ion Chicu, a fost învestit în funcție pe 14 noiembrie, peste 2 zile după demiterea Cabinetului de miniștri în frunte cu Maia Sandu, prin moțiune de cenzură.


Pub