(video) Groupe Renault co-dezvoltă o țesătură unică realizată din materiale reciclate 100% pentru noul ZOE

Angajat profund pentru o strategie de integrare tot mai mare a materialelor reciclate în vehiculele sale, Groupe Renault a inițiat în 2015 un proiect numit “àfiler” alături de Filatures du Parc, o fabrică de textile din regiunea Tarn din Franța și Adient Fabrics, un furnizor de scaune auto din Ariège, Franța, pentru a proiecta un produs textil unic realizat exclusiv din materiale reciclate.

Datorită tradiționalului know-how despre firele cardate și inovațiilor co-dezvoltate, acest produs textil – produs din centuri de siguranță, resturi textile din industria auto și fibre de poliester din reciclarea sticlelor de plastic (PET) – acoperă acum interiorul noului Renault ZOE în echiparea Zen și Intens.

Țesătura care acoperă o suprafață totală de 8 m² este utilizată pentru fabricarea husei scaunelor, a planșelor de bord, a zonelor din preajma levierului cutiei de viteze, dar şi a panourilor uşilor, îndeplinind cerințele ridicate pentru confort, curățare, rezistență la raze UV și durabilitate.

Furnizarea și fabricarea cu buclă scurtă a acestui fir cardat reciclat – fără transformare chimică sau termică – reduce emisiile de CO2 asociate cu mai mult de 60% în comparație cu țesătura ZOE anterioară făcută printr-un proces de fabricație standard.

Dezvoltate în secolul al XV-lea, industria textilă, de îmbrăcăminte și piele, reprezintă o parte integrantă din patrimoniul economic al regiunii Occitania , Franța, în special în Tarn și Ariège. Într-un context extrem de provocator, dezvoltarea de noi produse textile tehnice, durabile și competitive este o adevărată pârghie de creștere pentru jucătorii regiunii și o oportunitate de a se poziționa pe noile piețe, de a asigura locuri de muncă și de a dezvolta noi abilități.

În această perspectivă, proiectul “àfiler” a primit sprijinul conducerii regiunilor Ademe şi Occitania, precum și sprijinul ENSAIT (Liceul Național de Arte și Industrii Textile) din Roubaix pentru consolidarea cercetării și validării tehnice a acestui nou produs textil.

Cum are loc procesul de fabricare:

  • Renault Environment, o filială Renault Groupe dedicată economiei circulare și creată în 2008, colectează materiale destinate unei “a doua vieți”, cum ar fi resturi de centuri de siguranță și resturi de la fabricarea țesăturilor virgine pentru sectorul auto.
  • Pentru fabricarea firelor, Grupul Renault se bazează pe Filatures du Parc, o companie cu sediul în Brassac în regiunea Tarn. Datorită sprijinului financiar și tehnic pentru acest proiect, Les Filatures du Parc au reușit să dezvolte o nouă linie de defibrare industrială, adaptată la robustețea centurilor de siguranță, un pas esențial în pregătirea materiilor prime și în optimizarea lungimii fibrelor.
  • Odată tăiate și mărunțite, centurile și fibrele textile sunt amestecate cu fibre de poliester din sticle de plastic care garantează coeziunea fibrelor, înainte de a trece la o serie de operații de cardare. Tehnica tradițională de cardare face posibilă obținerea unor noi fire de țesut datorită unui sistem de tamburi “căptușiți” cu vârfuri de oțel foarte fine, care se rotesc cu viteză mare. Astfel, acest know-how face posibilă, fără transformare chimică sau termică, să dezintegreze și apoi să împartă, să întindă, apoi să alinieze paralel și, în final, să răsucească fibrele curățate de impurități.
  • Acest fir cardat 100% reciclat a fost brevetat în comun de Groupe Renault cu Filatures du Parc.
  • Adient Fabrics, un țesător și un furnizor de 1 din 3 scaune auto din lume, primește firele reconstituite pe role în întreprinderea sa din Laroque d’Olmes (Ariège), situată la doar 120 km de la fabricile de filare, pentru a țese și a produce țesăturile auto, tapițeria și decorul interior pentru vehicule.

Pe lângă fibre reciclate, Groupe Renault produce multe bucle de materiale, în special pentru cupru, plastic, platinoide și metale feroase/neferoase. Noul ZOE include, de asemenea, 17.5 kg de plastice reciclate, unele dintre ele fiind utilizate pentru prima dată în gama Renault Environment şi pentru părţi vizibile din habitaclu.

Prin intermediul Renault Environment și în special al filialei sale Gaia, Groupe Renault dezvoltă, de asemenea, timp de mai bine de 20 de ani o serie întreagă de activități în economia circulară, cum ar fi tratarea vehiculelor aflate la sfârșit de viață (prin intermediul filialei sale Indra în parteneriat cu Suez), reciclarea metalelor (Bonne Comenor, de asemenea, o asociere în comun cu Suez), repararea, recondiționarea sau reciclarea bateriilor electrice, dar şi reproducţia (renovarea pieselor mecanice și a diverselor componente folosite) în uzina Choisy-Le-Roi.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/