(update) Judecătoria Chișinău a admis arestul preventiv pentru fostul procuror-șef interimar al Procuraturii raionului Cahul

(update) Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a admis demersul procurorilor cu aplicarea arestului preventiv pentru un termen de 30 zile, pentru procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție, oficiul Sud, care a deținut anterior interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii raionului Cahul, reținut la 16 noiembrie 2019, într-un dosar de corupție, după ce astăzi, PA a solicitat arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a acestuia.

Foto: UNIMEDIA

Procurorul este învinuit de săvîrșirea infracțiunea prevăzută de art. 303 alin. (3) din Cod penal Republicii Moldova - amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală cu folosirea situaţiei de serviciu și art. 306 alin. (1) din Cod penal Republicii Moldova - tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate.

„Temeiuri pentru înaintarea demersului sunt riscul de a împiedica buna desfășurare a mersului urmăririi penale, prevenirea săvârșirii de către învinuit a unei noi infracțiuni și riscul eschivării de la organul de urmărire penală sau instanța de judecată”, se arată în comunicatul emis de Procuratura Anticorupție.

UNIMEDIA aminește că la data de 16 noiembrie atât la domiciliile persoanei bănuite, cât și în automobilul acestuia, au avut loc în cadrul unei cauze penale ce vizează fapte de amestec în înfăptuirea justiției, prevăzute de art. 303 alin. (3) Cod penal și tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate, art. 306 alin. (1) Cod penal.

Temei pentru inițierea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice, precum și informațiile prelimare prezentate de către Serviciul de Informații și Securitate.

Urmărirea penală a fost pornită la mijlocul lunii septembrie a anului curent. În cadrul cauzei penale, la solicitarea procurorilor anticorupție, de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate au fost efectuate măsurile speciale de investigație pentru confirarea bănuielei rezonabile în comiterea faptelor infracționale. Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada anului 2015, procurorul în Serviciul Sud al Procuraturii Anticorupție, acționând contrar normelor imperative, a săvârșit acte de tragere la răspundere penală a unui șef de serviciu din cadrul Inspectoratului General de Poliție al MAI, care la rândul său i-ar fi refuzat încetarea unei proceduri contravenționale în care era vizată o stație PECO din orașul Cantemir. În urma acțiunilor întreprinse de bănuit, în calitatea sa de procuror în Procuratura Anticorupție, victima a fost pusă sub învinuire pentru săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu.

La 26 ianuarie 2016 cauza penală în privința polițistului a fost expediată cu rechizitoriu pentru examinarea în fond la Judecătoria Cantemir.

Polițistul a fost achitat de prima instanță, instanța de apel și de către Curtea Supremă de Justiție prin decizia din 22 mai 2019. Totodată, procurorului i se încriminează două capete de acuzare de amestec în înfăptuirea justiției în cadrul a altor două cauze penale: una aflată în gestiunea Procuraturii raionului Cahul, iar alta se examina în fond la Judecătoria raionului Cahul. În urma operațiunilor de descindere, procurorul a fost încătușat, fiind reținut pentru 72 de ore.

De menționat este faptul că la 29 septembrie 2019 Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis demersul Procurorului General-interimar privind suspendarea din funcție a procurorului în Procuratura Anticorupție, care a deținut interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii raionului Cahul.

Infracțiunea prevăzută de art. 303 alin. (3) din Codul Penal se pedepsește cu amendă în mărime de la 750 la 950 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 4 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani. Art. 306 alin. (1) Cod Penal prevede o amendă în mărime de la 650 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.


Pub