Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează: Adulții și copiii trebuie să facă urgent vaccinul contra difteriei

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează despre pericolul îmbolnăvirii cu difterie, în contextul în care, în Ucraina, sau înregistrat 21 cazuri de difterie, pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie. Potrivit instituției, este necesară imunizarea urgentă contra acestei boli, care este gratuită dacă vă adresați la medicul de familie.

Foto: gandul.info/

Autoritățile anunță că, în Republica Moldova, 90 – 95% dintre copii sunt deja vaccinați contra difteriei, însă adulții au fost revaccinați doar parțial, ceea ce sporește pericolul de răspândire a bolii. Mai ales ținând cont de situația din țara vecină, Ucraina, unde nivelul de vaccinare a populației este de doar 40-60%.

Transmiterea bacteriei difterice toxigene de la bolnav sau purtător se realizează preponderent prin intermediul picăturilor respiratorii exteriorizate la respiraţie, tuse, strănut, mai ales în spaţii comune închise (locuinţe, cămine, instituţii de educaţie şi instruire, medicale, etc.). Transmiterea difteriei se poate realiza şi prin intermediul mâinilor şi obiectelor habituale murdărite cu mucusul eliminat din căile respiratorii ale bolnavilor/purtătorilor de difterie sau prin contact direct cu eliminările din ulcere, plăgi în cazul difteriei extrabucale.

Imunizarea contra difteriei este singura metodă sigură de prevenire a infecției. Tratamentul specific al difteriei, mai ales în formele toxice cu afectarea miocardului, neuronilor, rinichilor, rămâne a fi dificil. Între 5 şi 10% dintre bolnavii de difterie decedează. Vaccinarea este o măsură înalt eficientă de prevenţie a difteriei, reduce răspândirea acestei maladii şi numărul cazurilor de complicaţii grave și decese.

Imunizarea contra difteriei se efectuează gratuit copiilor şi adulţilor la medicul de familie. Vaccinarea antidifterică primară constă din administrarea a 3 doze de vaccin combinat cu conţinut de anatoxină difterică, la vârsta copilului de 2, 4, 6 luni şi o revaccinare la 22-24 luni. La copii se aplică revaccinări la vârstele de 7 și 15 ani. Adulții trebuie să primească revaccinări antidifterice o dată la 10 ani. Potrivit ANSP, în Moldova se folosesc doar vaccinuride la producători atestați de Organizația Mondială a Sănătății.


Pub