(video) Alexandru Slusari, despre decizia ministrului Justiției: „Se vede că nimeni nu vrea să-și asume reforma justiției”

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari a solicitat actualei guvernări să continue investigarea furtului miliardului.

Foto: UNIMEDIA

„Ieri s-a împlinit exact o lună din data când a fost prezentat raportul privind furtul miliardului. Dacă cineva crede că cineva a făcut raportul ca sa să se prăfuiască, greșește amarnic. Dincolo de acest raport a fost aprobată o hotărâre votată de majoritate în Parlament”, a declarat Slusari.

„Platforma și Adevăr solicită insistent ca pe linia parlamentară să fie continuată procesul investigație a fraudei bancare, mai ales că prin această hotărâre, mă refer la câteva lucruri importante.”

„Potrivit hotărârii, în 30 de zile Procuratura Generală trebuie să prezinte un raport privind devalizarea sistemului bancar. Ministerul Finanțelor conform obligațiunii, este obligat în 90 de zile să prezinte un audit privind legalitatea creditelor de urgență 2014-2015”, a explicat vicepreședintele Parlamentului.

Amintim că în octombrie curent, Parlamentul a publicat raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

Astfel, Comisia de anchetă a venit cu o serie de recomandări Parlamentului, printre care să inițieze procedura de demitere a viceguvernatorilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Ion Sturzu și Aurel Cincilei.

Mai mult, în termen de 60 de zile, Guvernul și BNM urma să examineze oportunitatea de a desecretiza materialele legate de devalizarea sistemului bancar, vor semna acorduri cu toate țările-zone offshore privind schimbul de informații fiscale. De asemenea, BNM și Guvernul vor examina oportunitatea revizuirii Legii nr. 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 și nr. 101 din 1 aprilie 2015.


Pub