Linkuri accesibilitate

30 de ani de la Revoluția de catifea: peste 250.000 de oameni protestează din nou la Praga împotriva premierului Babiš (VIDEO)


Proteste masive la Praga, în ajunul comemorării Revoluției de catifea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:14 0:00

Proteste masive la Praga, în ajunul comemorării Revoluției de catifea

Aproximativ 250.000 de oameni au participat astăzi la o demonstrație la Praga împotriva premierului Andrej Babiš, în ajunul împlinirii a 30 de ani de la Revoluția de Catifea. A fost al doilea protest masiv anti-Babiš din ultima jumătate de an, la care au venit protestatari din toată Cehia, la apelul unui grup de activiști întitulat „Un milion de clipe pentru democrație”, care a început ca o modestă inițiativă studențească, pentru a ajunge acum să cuprindă întreaga țară.

Primul protest de această anvergură a avut loc în iunie, tot la Praga.

Cehii invocă spiritul revoluției de acum trei decenii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00



Și în iunie, și acum în noiembrie, protestatarii insistă că miliardarul populist, acuzat de fraude cu fonduri europene și conflict de interese, reprezintă un pericol pentru democrația cehă. Acuzație care are și mai mare rezonanță în ajunul aniversării Revoluției de catifea.

Un lucru care i-a înfuriat mult pe cehi a fost decizia din septembrie a procurorului de caz de a opri de fraudă împotriva premierului Andrej Babiš. O anchetă care fusese deschisă cu numai câteva luni mai devreme.

Babiš spune că nu a greșit cu nimic și că nu are motive să demisioneze. Printre vorbitorii de la protestul de sâmbătă s-au numărat și foști disidenți care au vorbit la demonstrațiile din 1989, spunând astăzi că atât Babiš, cât și președintele ceh Miloš Zeman nu sunt apți de funcțiile deținute.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG