image
Sursa foto: border.gov.md

Patru cetățeni afgani urmau să achite două mii de euro de fiecare pentru a ajunge ilegal în România; Planurile, deconspirate

Forțele de ordine au neutralizat planurile a patru cetățeni ai Afganistanului, printre care doi minori, care intenționau să ajungă ilegal în una din țările Uniunii Europene. Reținerea a avut loc în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Valea Marea, după ce au fost filați.

Conform unei informații operative privind intențiile unor familii de cetățeni străini, de a traversa clandestin frontiera moldo - română, împreună cu copii minori, reprezentanții Centrului Antiterorist al SIS au întreprins acțiuni de cercetare pe acest caz.

În repercursiunea valorificării informațiilor deținute în comun cu Poliția de Frontieră și sub coordonarea Procuraturii municipiului Chișinău, s-a aflat data când prima familie formată din doi maturi și doi minori de 17 și respectiv 2 ani, urma să părăsească teritoriul Republicii Moldova.

Mai mult, ca urmare a complexului de acțiuni procesual penale desfășurate s-a stabilit că unii cetățeni străini după ce ajung ilegal pe teritoriul național solicită ulterior azil politic.

Astfel, conform atribuțiilor de serviciu a instituțiilor responsabile s-a decis de a preveni comiterea infracțiunii prevăzute de art. 362 al. 1 Cod Penal, cât și a exclude orice risc în adresa copiilor minori legat de eventuala tentativă de transportare ilegală peste râul Prut.

Ca rezultat, membrii familiei de origine afgană a fost stopati în zona de frontieră și anume în proximitatea satului Costuleni, raionul Ungheni.

Audiați, cetățenii au comunicat că orașul de origine al acestora este cu o prezență mare a elementelor teroriste, iar unele rude s-au confruntat deja cu astfel de riscuri. Pentru a ajunge în România aceștia trebuiau să achite fiecare câte două mii de euro, însă țara de destinație era Germania. De asemenea, s-a constatat că inclusiv minorul de 17 ani, anterior a mai încercat să traverseze ilegal hotarul moldo-român. 

În această ordine de idei Poliția de Frontieră, Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura municipiului Chișinău intervine cu un mesaj către cetățenii care au intenția de a comite infracțiuni similare să refuze în favoarea excluderii oricărui risc la adresa lor, cât și a membrilor familiilor, inclusiv celor minori.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: