(video) Ședința CMC a luat sfârșit: Cum au fost formate comisiile de sepcialitate pentru diferite domenii

(update 17:10) Prima ședință de constituire a Consiliului Municipal Chișinău a luat sfârșit. Următoarea întrunire a aleșilor locali va avea loc la data de 20 noiembrie.

(update 17:05) Cu votul a 47 de consilieri au fost create comisiile de specialitate pentru diferite domenii din cadrul CMC. Astfel, Comisia juridică, pentru ordinea publică și activitatea administrației publice locale va avea 11 membri, PSRM - 4, Platforma DA - 2, PAS - 2, PL - 1, PDM - 1, ȘOR - 1.

Comisia pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor va avea 9 membri. PSRM - 4, Platforma DA - 2, PAS - 2, PL - 1.

Comisia pentru gospodărie locativ-comunală, energetică, servicii tehnice, transport, comunicații și ecologie va avea 9 membri. PSRM - 4, Platforma DA - 2, PAS - 2, Victor Chironda.

Comisia pentru construcții, arhitectură și relații funciare va avea 11 membri. PSRM - 5, Platforma DA - 2, PAS - 1, PDM - 1, PL - 1, ȘOR - 1.

Comisia pentru protecție socială, ocrotire a sănătății, educație, cultură, mass-media și relații interetnice va avea 11 membri. PSRM - 5, Platforma DA - 2, PAS - 3, PCRM - 1, Octavian Țîcu.

(update 16.00) Consilierii municipali au luat o nouă pauză, de 10 minute, la solicitarea primarului Ion Ceban, pentru a decide cine vor fi membrii comisiilor de specialitate din cadrul CMC. Consilierii din fracțiunea partidului ȘOR insistă ca cei din PAS sau Platforma DA să le cedeze un loc în Comisia pentru buget, economie și finanțe.

(update 15.58) Andrei Năstase: Nu de limbă comună avem nevoie și nici nu o să o avem niciodată. Limbaj poate... Să încetăm a fi populiști în fața camerelor de luat vederi. Vă îndemn să optăm pentru lege și pentru respectul votului popular.

(update 15.55) Ion Ceban: În ultimii 4 ani de mandat, fracțiunea PSRM a avut cel mai mare număr de consilieri, ca și pondere, dar pe noi nu ne-a întrebat nimeni, ne-a repartizat așa cum a considerat acea majoritatea care a decis acest lucru. Patru ani am activat așa, s-au luat decizii și niciuna nu a fost contestată. Suntem gata să cedăm în orice circumstanțe, doar ca lucrurile să pornească din loc.

(update 15.48) Andrei Năstase: Constatăm o coaliție ad-hoc, creată între PSRM, PD și Partidul ȘOR. Este important să cunoaștem de la începutul activității despre acest lucru, iar dl Ceban ne-a spus că indiferent de votul celor 19 consilieri din Blocul ACUM, ei vor merge mai departe și fără noi, ceea ce au și demonstrat.

(update 15.43) Propunerea fracțiunii PSRM privind modificarea componenței numerice a comisiilor din cadrul CMC a fost votată de către 25 de consilieri din cei 47 prezenți la ședință.

(update 15.40) Ion Ceban: Trebuie să ne lansăm azi, ca săptămâna viitoare să începem deja lucrul. Avem de luat niște decizii importante .

(update 15.35) Andrei Năstase: Aceasta este propunerea PSRM, care nu a fost consultată cel puțin cu fracțiunile PAS și Platforma DA. Se fac niște jocuri, ni s-au făcut niște oferte pe care nu le acceptăm, pentru că nu facem niciun târg în CMC. Am venit cu propunerea partajării, am propus ca 3 din cele 5 comisii să aibă câte 11 membri, iar două - câte 9 membrii, și nu a fost acceptată, ni s-a propus un troc pe care nu îl acceptăm, vrem transparență și distribuire proporțională conform votului oamenilor. Milităm în continuare pentru transparență și proporționalitate.

(update 15.30) Consilier municipal PSRM: Am schimbat componența numerică a comisiilor din cadrul CMC.

(update 15.25) Consilierii CMC revin în ședință după o pauză de peste 3 ore.

(update 13.35) Consilierii CMC revin în ședință, după o pauză de peste o oră, timp în care urmau să se întrunească în fracțiunile consituite, pentru a discuta pe marginea propunerii de a crea comisiile care vor activa în componența Consiliului.

(update 11.50) Consilierii CMC au luat o pauză până la ora 13.00, în cadrul primei ședințe, pentru a discuta despre constituirea comisiilor Consiliului.

(update 11.30) Andrei Năstase: Observăm că la fel ca Parlamentul, „idiom ne po sheme”. Vă invit pe toți ca de la bun început să dăm dovadă de transparență totală. Iar referitor la practicile vechi, dl Ceban, haideți să nu le luăm în calcul. Vă invit la maximă transparență, să discutăm propunerile care au venit, sunt foarte dubioase. Vom veni și noi cu propuneri vizavi de componența numerică a comisiilor CMC.

(update 11.20) Adrian Talmaci: În conformitate cu legea privind statutul alesului local, un șir de funcții sunt incompatibile cu calitatea de consilier. În decurs de o lună, dacă nu se exclude incompatibilitatea, consilierul va putea paricipa la ședințe, dar nu vom număra votul lui.

(update 11.10) Ion Cebanu, PL: Nu există socialiști suspendați, uneltele lui Plahotniuc au ajuns să conducă primăria mun. Chișinău. Dl Chironda, o să mai avem ocazia să vorbim, dar îți spun acum că dumitale vei fi paravanul problemelor, cele care trebuiau să se ducă în capul lui Ceban se vor duce în capul dumitale.Te vor folosi vreo jumătate de an, apoi Ceban va veni și va spune că ești vinovat și te vor da afară.

(update 10.58) Andrei Năstase a cerut o pauză pentru a decide cum va proceda fracțiune DA, după ce fracțiunea PAS și-a anunțat separat consilierii și funcțiile de conducere în cadrul fracțiunii în CMC.

(update 10.48) Ion Ceban: Vă mulțumesc tuturor că sunteți în această sală. Consilierilor le spun bun venit la bord, avem foarte multe lucruri de făcut împreună, toți. Locuitorii mun. Chișinău sau cei care nemijlocit au participat la vot v-au încredințat acest vot.

Dacă sunteți în această sală, înseamnă că sunteți cei mai buni pe care i-au considerat locuitorii urbei. Haideți să ne concentrăm pe problemele din municipiu, toți vrem drumuri mai bune și trotuare, reabilitarea fondului locativ, eliminarea corupției, grija față de familiile tinere, dar și cele mai în vârstă, un nou impuls ca mun. Chișinău să devină o capitală veritabilă europeană. Sunt deschis față de orice idee care poate să vină din partea domniilor voastre sau prin intermediul dvs din partea locuitorilor.

Oamenii așteaptă schimbări se bine, nu e timp de pierdut, sunt mii de probleme care ne unesc pe toți și pe care trebuie să le soluționăm. Foarte tare îmi doresc ca mun. Chișinău să devină o fabrică mare de prestări de servicii pentru locuitorii săi, așa cum ar trebui să fie. Vă doresc mult succes.

(update 10.45) A fost confirmată legalitatea alegerii primarului general și validarea mandatului primarului ales al mun. Chișinău, Ion Ceban. Nou edil a primit și un buchet de trandafiri.

(update 10.35) Toți cei 47 de consilieri prezenți la ședința de constituire a CMC și-au primit mandatele în calitate de consilieri. Printre aceștia sunt și Andrei Năstase (ACUM), Octavian Țîcu (PUN), Vladimir Cebotari (PD), Denis Ulanov (ȘOR).

(update 10.25) La prima ședință a CMC participă și fostul primar general Serafim Urechean.

(update 10.20) La ședința Consiliului Municipal Chișinău participă 47 de consilieri municipali aleși din numărul total de 51. Ședința CMC este deliberativă dacă la ea participă cel puțin 2/3 din consilieri.

Astăzi are loc ședința de constituire a Consiliului Municipal Chișinău, după alegerile locale care s-au desfășurat în două tururi în capitală, pe 20 octombrie și 3 noiembrie și în urma cărora, Ion Ceban, candidatul PSRM a câștigat fotoliul de primar, în fața contracandidatului din Blocul ACUM, Andrei Năstase.

Urmăriți live evenimentul.

UNIMEDIA amintește că, Ion Ceban a câștigat alegerile pentru șefia capitalei (52.39%), în turul II, cu o diferență de 4,78% în fața concurentului său, Andrei Năstase, care a beneficiat de susţinerea a 47,61% din electorat.

Cât privește Consiliul Municipal Chișinău, acesta va fi format în mare parte din consilieri din partea PSRM și din partea Blocului ACUM.

Astfel, potrivit unor calcule, în jur de 22 de mandate au fost câștigate de PSRM: Ion Ceban, Vasili Chirtoca, Svetlana Popa, Dinari Cojocaru, Iurie Harmelin, Alexandr Odințov, Alexandr Comarov, Ghenadie Botnaru, Eugenia Ceban, Marina Radvan, Serghei Afanasenco, Vitalie Mucan, Serghei Basiuc-Brînzei, Ludmila Polodiuc, Valeriu Lupașcu, Alexandr Bondarenco, Iuri Vitneanski, Alexandra Tolocico, Grigore Bejenaru, Elena Hrenova, Nicolae Pascaru și Victor Poleacov.

Alte 19 mandate au fost câștigate de Blocul ACUM: Andrei Năstase, Vasile Grădinaru, Iurie Tesa, Alexandr Trubca, Ruslan Verbițchi, Roman Roșca, Ina Gaidău, Zinaida Popa, Aliona Mandatii, Angela Munteanu-Pojoga, Sergiu Rotari, Roman Cojuhari, Aliona Doroș, Dumitru Ivanov și Ion Macovei.

De asemenea și Partidul Liberal va avea consilieri în CMC, însă este vorba de un număr de trei persoane: Dorin Chirtoacă, Veronica Herța și Ion Cebanu.

PD – doi consilieri: Vladimir Cebotari și Veaceslav Nedelea.

Partidul Șor - doi consilieri: Valerii Klimenco și Denis Ulanov.

PCRM - un consilier, Nicolae Rusol și încă un consilier din Partidul Unității Naționale.

Între timp, Victor Chironda, care a devenit și el consilier, a acceptat propunerea lui Ion Ceban de a ocupa funcția de viceprimar al capitalei responsabil de Urbanism și Mobilitate Urbană.


Pub