Linkuri accesibilitate

Socialiștii - la apogeul puterii. Președintele Igor Dodon, în scaun de premier


Președintele Igor Dodon, la prima ședință a guvernului Ion Chicu, ținută cu ușile închise
Președintele Igor Dodon, la prima ședință a guvernului Ion Chicu, ținută cu ușile închise

Președintele Igor Dodon, care-și spune lider informal al Partidului Socialiștilor a devenit și lider informal al guvernului, prezidând astăzi, din fotoliul de prim-ministru, prima ședință a noului cabinet Chicu. Autorii spun că este un guvern minoritar compus din tehnocrați, deși mai mulți miniștri au fost implicați în viața de partid a celor două formațiuni politice care i-au dat joi votul de învestitură - Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat. Cum pornește la drum noul guvern instalat cu repeziciune după demiterea guvernului Sandu?

Socialiștii - la apogeul puterii. Președintele Igor Dodon, în scaun de premier
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:08 0:00
Link direct



Preşedintele Dodon vrea ca guvernul să se concentreze pe chestiuni sociale. Pentru că prima şedinţă a cabinetului pe care a prezidat-o personal, deşi se anunţa iniţial publică, s-a ţinut până la urmă fără vreo explicaţie cu uşile închise, el a comunicat acest lucru pe FaceBook, iar guvernul – într-un comunicat şi o înregistrare difuzată ulterior de serviciul de presă al cabinetului.

Igor Dodon spune în acea înregistrare: „Guvernul s-a votat pe o platformă economică şi socială şi oamenii aşteaptă rezultate anume economice şi sociale. Sunt câteva subiecte care trebuie urgent discutate și pe care propun să le abordăm săptămâna viitoare la ședința Consiliului Suprem de Securitate: reforma justiţiei, pregătirile de sezonul rece al anului și livrarea gazelor, situația privind securitatea cetățenilor și criminalitatea”, se arată în mesajul preşedintelui.

Observatorii de presă socotesc, în general, că sarcina primordială a acestui guvern este să pregătească victoria preşedintelui Dodon la următoarele alegeri prezidenţiale. Unul din aceşti experţi, Victor Ciobanu, anticipează însă şi câteva probleme ce ar putea încurca aceste planuri ale preşedintelui:

Victor Ciobanu
Victor Ciobanu


„Aceeaşi pregătire către sezonul de iarnă, care este un lucru absolut curent pentru orice guvern, iată că Igor Dodon vrea să implice şi consiliul de securitate în această problemă… Deci, se va merge pe social, pe tarife, fapte eroice - o să vedem cum gazul va fi adus personal de Dodon - cu Ucraina este incertitudine, iar el va aduce acest lucru -, deci, aici va fi miza. În opinia lui Dodon, acest guvern este tehnocrat şi foarte abil şi va rezolva toate problemele… Eu unul nu cred în miracole care se pot întâmpla în guvernarea din R. Moldova. Problemele se vor acumula, se vor accentua, respectiv, pretenţiile vor fi toate pe acest guvern şi pe Dodon.”

„Reforma justiției va fi continuată, iar dosarele de rezonanță, furtul miliardului, darea în concesiune a aeroportului vor fi duse la bun sfârşit. Nimeni nu va proteja pe nimeni”, a arătat şeful statului astăzi într-un alt mesaj, plasat tot pe rețele sociale, după ce premierul Ion Chicu făcea aceleaşi promisiuni ieri, în faţa deputaţilor, înainte de votul din parlament, numind chiar justiţia drept „prioritatea priorităților”. Victor Ciobanu se declară însă sceptic în privinţa consecinţelor practice ale acestor asigurări:

Dodon, după mine, a ratat o şansa istorică...


„Dodon este exponentul guvernărilor precedente, în care schemele au fost pe larg folosite şi nu cred că poate acţiona în altă paradigmă decât cea a schemelor, cu finanţări obscure etc. Va fi un regres, o revenire, poate nu ca pe timpul lui Plahotniuc, dar revenirea la scheme. În ce priveşte această numire a consilierului dnei Grecianîi, Fadei Nagacevschi, la Justiţie, eu cred că acest reprezentant al socialiştilor este chiar bine intenționat pe reforma justiţiei, dar el nu a înţeles unde a nimerit şi că nu i se va permite să facă această reformă. Şi foarte repede se va vedea că reforma trenează şi că, de fapt, alt scop a fost urmărit – de conservare şi de control, decât cel de a reforma pe bune un sistem putred.”

Victor Ciobanu mai atrage atenţia că, urmare a concentrării prea mari de putere, iar în acest moment şi preşedinţia, şi parlamentul, şi guvernul, şi primăria Chişinău sunt în mâinile socialiştilor, Igor Dodon a repurtat o victorie tactică, însă s-ar putea să fi greşit în perspectivă strategică:

„Dodon, după mine, a ratat o şansa istorică, care i s-a oferit prin acea coaliţie cu un guvern proeuropean şi bine intenționat, cu toate gafele pe care le-a făcut, care i-a deschis multe uşi în Occident. Iată că acum revine la o construcție monocoloră, care nu e văzută bine nici pe interior, nici pe exterior. Construcții de astea am mai avut şi pe timpul lui Voronin, apoi al lui Plahotniuc, ajungem la Dodon… Trebuia să învețe din lecțiile precedente, dar vedem că nu o face. Vrea putere absolută, iar asta duce la căderea regimurilor autocrate. Cred că situaţia nu e deloc simplă: nu exisă majoritate, construcţia de putere este șubredă şi o să se încheie cu anticipate. Prin această forțare de notă, vom ajunge din nou în situaţii în care coalițiile nu sunt posibile – pentru că nu poţi demite un guvern, iar apoi să-i propui coaliţie, e un nonsens, iar democraţii sunt încă toxici şi nu se ştie cât timp va plana această umbră a lui Plahotniuc deasupra acestui partid. Şi atunci cercul se închide - acesta e lucrul cel mai prost care s-a produs odată cu decizia lui Igor Dodon de a merge pe această cale.”

După reușita de a debarca guvernul Maiei Sandu şi a învesti, în mai puţin de o săptămână, un guvern minoritar construit în mare parte din actuali sau foștii săi consilieri şi câțiva foşti demnitari din anterioara guvernare democrată, Igor Dodon a afirmat că nici nu s-a aşteptat, nici nu şi-ar fi dorit o astfel de evoluție. Democraţii, singurii care în afară de socialişti au votat pentru guvernul Chicu, au spus că vor pune mereu condiţii pentru a-i acorda sprijin parlamentar.

Previous Next

XS
SM
MD
LG