(video) Daimler şi BYD prezintă al doilea model dezvoltat în comun – noul Denza X

Concernul Daimler și producătorul auto chinez BYD au creat o marcă comună numită Denza încă în 2012, prioritar având scopul de a produce vehicule electrificate şi electrice. Dar până acum succesele au fost modeste. Singurul model al acestui parteneriat a fost până în prezent Denza 500, un electromobil făcut pe baza modelului Mercedes B-Class de generație anterioară.

Prezentat în primăvara anului 2018, de atunci şi până în prezent vânzările au fost destul de mici, deşi este un vehicul atractiv: doar 1.974 de unităţi s-au vândut pe piaţa chineză.

Cu toate acestea, creatorii Denza au decis să-i facă un restart. Al doilea model din gamă va fi un SUV numit Denza X. Premiera publică este programată pentru debut la a 17-a ediţie a Salonului Auto de la Guangzhou, care se va desfăşura paralel cu cel de la Los Angeles, lucru anunţat oficial şi într-un comunicat al germanilor.

Din informaţiile disponibile, aflăm că maşina este construită pe baza modelului BYD Tang prezentat anul trecut într-o a doua generaţie. Deşi SUV-ul original nu arată rău deloc, asupra designului retuşat al lui Denza X au lucrat specialişti de la Daimler. Drept o dovadă sunt numeroasele inscripţii corespunzătoare care se găsesc atât pe caroserie, cât şi la interior.

Toate panourile exterioare ale lui Denza X sunt noi, dar structura caroseriei, geamurile şi portierele sunt identice cu cele ale modelului Tang. Sunt aproximative şi dimensiunile: lungime – 4.890 mm, lățime – 1.950 mm, înălțime – 1.725 mm, ampatament – aceiași 2.820 mm.

Stiliștii germani a lucrat și asupra interiorului, deși arhitectura generală a lui Denza X a fost moștenită de la SUV-ul mărcii BYD. În centrul atenţiei este scos un bord frumos pe care a fost poziţionat central un nou monitor mare şi tactil de 15.6 inci, cu funcţie de a se întoarce prin acţionarea unei comenzi în poziţie verticală! Original este şi panoul de bord digital cu o diagonală de 12.3 inci, dar şi levierul cutiei de viteze.

Lista echipamentelor anunţate cuprinde printre altele o tapiţerie cu piele, ventilare şi încălzire pentru scaunele faţă, acoperiş panoramic, sistem de iluminare ambientală, sistem de climatizare în mai multe zone, etc. La fel ca şi BYD Tang, noul Denza poate avea până la şapte locuri pentru pasageri.

Mai este interesant de remarcat panourile de control electric a poziţionării scaunelor faţă, amplasate pe uși (vă amintesc de altele?), acestea fiind prezente şi în SUV-ul original BYD Tang. Implicarea celor de la Mercedes-Benz se mai poate observa prin forma deflectoarelor sistemului de climatizare, dar şi prin inserţiile de lemn calitativ.

Denza X va ajunge pe piață în două versiuni. Prima reprezintă o maşină cu o unitate de propulsie plug-in hybrid, împrumutată din nou de la BYD Tang, dar cu setări proprii. Sub capotă este instalat un motor turbo pe benzină de 2.0 litri şi cu patru cilindri (192 CP), iar într-o cutie de viteze preselectivă robotizată cu șase trepte este încorporat un motor electric (150 CP). Tandemul răspunde de punerea în mişcare a roţilor faţă.

Dar, pe puntea spate, mai există un motor electric separat cu o capacitate de 245 CP, astfel formându-se un sistem de tracţiune integrală. Puterea cumulată a sistemului de propulsie, dar şi autonomia în regim electric, urmează a fi anunţată, dar se ştie că o astfel de maşină poate face 0-100 de km/h în doar 5.0 secunde!

A doua versiune planificată este pur electrică. Acesta va avea un singur motor electric cu 245 CP, iar o baterie încărcată complet (capacitate necunoscută la moment) ar trebui să fie suficientă pentru a parcurge 500 de km în regim NEDC.

Vânzările în China ar trebui să înceapă anul viitor. Preţul de start este deocamdată necunoscut şi la fel nu se cunoaşte dacă se va găsi şi pe alte pieţe.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise