Noua Tesla Model Y a primit preţuri europene. Unde şi cât costă cel mai ieftin

Acum câteva ore, Elon Musk, unul dintre co-fondatorii producătorului american de maşini electrice Tesla, a anunţat acum câteva ore în premieră despre planul companiei de a construi o a patra uzină uriaşă Gigafactory în Germania, în zona apropiată a capitalei Berlin.

Uzina va produce atât baterii, trenuri de rulare, cât și mașini electrice, iar primul electromobil care va fi made in Germany va fi noul Model Y.

Împreună cu anunţul de ieri a fost deblocat şi configuratorul oficial pentru acest model, anterior fiind disponibil doar pentru SUA, Mexic, Canada şi China. Mai nou, clienţi din Belgia, Germania, Spania, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Austria, Portugalia, Elveţia, Finlanda şi Suedia, îşi pot deja precomanda o maşină.

Prin configuratorul Tesla se pot comanda oficial produse şi în România, însă Model Y nu este disponibil deocamdată.

Aflăm deci următoarele. Iniţial sunt puse la dispoziţie trei versiuni:

  • Long Range RWD – un singur motor electric pe puntea din spate, tracţiune spate, acceleraţie 0-100 km/h în 5.8 secunde, viteză maximă limitată la 209 km/h, autonomie maximă de 540 km (WLTP);
  • Long Range Dual Motor AWD – câte un motor pe fiecare punte (respectiv tracţiune integrală), acceleraţie 0-100 km/h în 5.1 secunde, viteză maximă limitată la 217 km/h, autonomie maximă de 505 km (WLTP);
  • Performance Dual Motor AWD – câte un motor pe fiecare punte (respectiv tracţiune integrală), acceleraţie 0-100 km/h în 3.7 secunde, viteză maximă limitată la 241 km/h, autonomie maximă de 480 km (WLTP);

De menţionat că sistemul de tracţiune integrală al maşinilor Tesla utilizează două motoare electrice controlate separat. Spre deosebire de tracțiunea convențională pe patru roți, aceste două motoare controlează separat cuplul pe roțile din față și pe cele din spate. Comenzile sunt digitale și, prin urmare, sunt mult mai precise decât cu o transmisie mecanică a puterii, ceea ce garantează o mai bună manipulare și tracțiune în toate condițiile. La urma urmei, în cazul în care unul se defectează, cu al doilea se poate ajunge în siguranţă la destinaţie.

Toate maşinile includ în preţul de start un interior şi un sistem audio premium, cinci locuri pentru pasageri (variantă cu şapte din 2021), jante Aero de 18 inci şi o culoare albă perlată pentru caroserie. În particular, Model Y Performance include în preţul de bază jante de 20 de inci, mecanisme de frânare de performanţă, o suspensie cu gardă la sol redusă, un set de pedale din aliaj de aluminiu, un mic spoiler posterior din fibră de carbon şi un Track Mode.

Să analizăm preţurile de start. În Germania acestea pornesc de la 56.000, 60.000 şi 68.000 de euro respectiv. Oricare din cele trei versiuni pot fi precomandate acum pentru un depozit de 2.000 de euro.

Cel mai ieftin Model Y va putea fi cumpărat, printre toate ţările menţionate anterior, în Norvegia. Preţurile pornesc de la 43.468, 46.720 şi 53.916 euro! Depozitul necesar pentru precomandă este de 1.500 de euro!

Pentru comparaţie, în SUA se cer 48.700, 52.000 sau 61.000 de dolari pentru Model Y în versiunile în ordinea menţionată. Depozitul necesar pentru precomandă este în valoare de 2.500 de dolari.

Clienţilor potenţiali din America de Nord li se spune că producţia lui Model Y va demara spre sfârşitul anului 2020, în timp ce a maşinii în specificaţie europeană este programată pentru începutul lui 2021.

De asemenea, după cum a fost anunţat în cadrul prezentării, Model Y va mai avea o a patra versiune, cea mai accesibilă – Standard Range, care presupune doar tracţiune spate, o autonomie de până la 370 de km, poate accelera de la 0 la 97 de km/h în 5.9 secunde şi poate atinge maxim 193 km/h. Preţul de listă este de minim 39.000 de dolari. Producţia acestui model pentru piaţa din SUA va începe în primele săptămâni ale lui 2021. în timp ce pentru Europa este planificată pentru 2022.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/