Deputat PAS: Igor Dodon a încălcat Legea Guvernului când l-a desemnat pe Chicu premier

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco susține că președintele țării, Igor Dodon, a încălcat Legea Guvernului atunci când l-a înaintat pe Ion Chicu în calitate de prim-ministru. Asta deoarece Maia Sandu încă nu i-a prezentat cererea de demisie, așa cum prevede legislația.

Potrivit deputatului PAS, Maia Sandu nu a prezentat, deocamdată, o cerere în adresa președintelui cu privire la cererea de demisie, iar în acest context, Igor Dodon a încălcat legislația desemnând un nou candidat la funcția de premier. „În legea cu privire la Guvern, citez, încetarea mandatului Guvernului, al.1, litera b, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, art. 13, încetarea mandatului Guvernului prin exprimarea votului de neîncredere de către Parlament, al.1, mandatul Guvernului încetează în caz de exprimare a votului de neîncredere de către Parlament, al.2, mandatul încetează la data adoptării de către Parlament a hotărârii, al.3, prim-ministrul își prezintă în scris demisia președintelui RM în termen de cel mult 3 zile calendaristice de la data adoptării moțiunii de cenzură. O astfel de cerere nu a existat, deci, în principiu, ceea ce a făcut Dodon ieri, când a desemnat deja candidatul la funcția de prim-ministru e o încălcare vădită a art/.11 încorporat cu 13 din Legea cu privire la Guvern”, a precizat Sergiu Litvinenco.

„Dna Sandu trebuia să prezinte o cerere în adresa președintelui, cu privire la cererea de demisie și nu a făcut acest lucru. Deci, Dodon când a semnat acel decret a încălcat legea”, a conchis deputatul.

Litvinenco a mai adăugat că probabil, va urma o adresare la Curtea Constituțională, care să se exprime pe marginea situației respective.

UNIMEDIA amintește că ieri seara, președintele țării, Igor Dodon, l-a propus pe Ion Chicu la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Asta după ce marți, Guvernul Sandu a căzut, cu votul a 63 de deputați PSRM și PD, care au susținut moțiunea de cenzură înaintată de socialiști.


Pub