(video) Promisiunile lui Ion Chicu: „Țara, în șantier”, reforma justiției și revenirea la proiectele sociale de până în iunie 2019

Premierul desemnat Ion Chicu a prezentat componența noului Guvern și programul Executivului în plenul Parlamentului. Chicu a promis continuarea reformei justiției, atragerea a circa 300 de milioane de euro, anul viitor, pentru domeniul infrastructurii și revenirea la programele sociale de până în iunie 2019.

Foto: UNIMEDIA

Printre acțiunile „cu caracter imediat” care vor întreprinse de noul Guvern se numără:

-Elaborarea și promovarea pachetului de măsuri bugetar-fiscale și legile bugetare anuale;

-Ajustarea conceptului de reformă a Curții Supreme de Justiție și evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, „în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția”;

-Continuarea procesului de identificare a unui procuror general.

Printre domeniile prioritare care se for regăsi în agenda Executivului:

-Reforma justiției. „Voi considera progresul în reforma justiției, sau lipsa acestuia, drept principalul criteriu de apreciere a activității acestui Guvern și a mea personală”, spune Chicu.

-Extern: „Vom respecta angajamentele noastre cu Uniunea Europeană, Acordul de Asociere cu UE și documentele semnate în cadrul Comunității Statelor Independente”.

-În domeniul social: „Personal consider bune și eficiente programele sociale implementate până în iunie 2019 și care din varii motive au fost sistate. Vom ieși cu iniațiativa de reluare a acelor proiecte”, spune Chicu.

-Bugetul: „Avem nevoie de un buget sustenabil. Acest capitol este o adevărată provocare. Dialogul cu businessul, oferirea condițiilor favorabile pentru afaceri, predictibilitatea politicilor și dialogul onest sunt piatra de temelie pe această dimensiune”.

-Infrastrucutră: „Anul următor ne propunem să transformăm literalmente țara în șantier și aici mă refer la infrastructura drumurilor”. Chicu spune că are idei de a atrage în infrastructură circa 300 de miloane de euro, anul viitor.

-„Diminuarea ponderii economiei tenebre, să menținem ritmul de creșteri anuale de venituri la buget”.


Pub