Astăzi este Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Fiecare a 30-a persoană din R. Moldova suferea de diabet zaharat în 2018

În fiecare an pe 14 noiembrie, este marcată Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat. Îîn acest an, genericul acestei zile este „Diabetul – Protejează-ți Familia” – drept răspuns la creșterea amenințătoare a poverii diabetului zaharat pentru sănătatea populației.

Foto: minimed.it

Potrivit Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale (MSMPS), diabetul zaharat înseamnă un risc sporit pentru incapacitate fizică de muncă şi letalitate precoce a populației apte de muncă, însă această boală poate fi prevenită și controlată prin implicarea familiei prin abordarea alimentației raționale și practicarea activităților fizice în comun.

Obiectivele evenimentelor mondiale și naționale din acest an sunt axate pe următoarele principii:

  • creșterea conștientizării de către populație a impactului pe care îl are diabetul asupra familiei;
  • promovarea rolului familiei în gestionarea, îngrijirea, prevenirea și educarea persoanelor care suferă de diabet zaharat;
  • îndemnarea membrilor familiilor cu persoane care suferă de diabet zaharat să afle mai multe despre semnele de alertă/avertizare și riscurile diabetului zaharat de tip 2.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, în anul 2018, fiecare a treizecea persoană sau aproape 120 de mii de persoane suferea de diabet zaharat. Fiecare a nouăzecea persoană decedează din cauza complicațiilor acestei boli, mortalitatea populației prin diabet zaharat constituia 11,8 cazuri la 100 mii de locuitori.


Pub