Guvern nou în 24 de ore: De la decret prezidențial la miniștri noi în fotoliile Executivului, în mai puțin de o zi

De la citirea decretului prezidențial prin care Igor Dodon l-a înaintat pe Ion Chicu la funcția de premier și până la învestirea noului Guvern au trecut mai puțin de 24 de ore. Asta deși premierul desemnat de Igor Dodon ar fi avut la dispoziție, conform procedurii, 15 zile pentru a-și forma echipa executivă și de a elabora un program de guvernare.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit reprezentanților Guvernului, la Ministerul de Interne, Ministerul Finanțelor și la Ministerul Apărării miniștrii au fost prezentați deja echipelor ministeriale. Și pagina Guvernului a fost deja actualizată cu noul cabinet de miniștri.

Premierul Ion Chicu a motivat graba de constituire a noului Guvern prin faptul că, „criza politică declanșată cu câteva zile în urmă poate avea repercusiuni extrem grave în toate domeniile social-economice ale țării. De aceea, orice zi de prelungire a acestei crize va agrava și mai mult situația țării, în prag de iarnă”.

Pe de altă parte, deputatul ACUM Igor Grosu declara ieri că Igor Dodon ar fi pregătit demult scenariul demiterii Guvernului Sandu. „Momentul pentru domnul Dodon a fost acum, să debarce Guvernul”.

62 de deputați din PSRM și PDM au acordat, în ședința plenară de astăzi, votul de încredere asupra Programului de activitate și întregii liste a Guvernului în următoarea componență:

Ion Chicu – prim-ministru; Sergiu Pușcuță – viceprim-ministru, ministru al finanțelor; Alexandru Flenchea – viceprim-ministru pentru Reintegrare; Anatol Usatîi – ministru al Economiei și Infrastructurii; Pavel Voicu – ministru al Afacerilor Interne; Fadei Nagacevschi – ministru al Justiției; Aureliu Ciocoi – ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene¸ Victor Gaiciuc – ministru al Apărării; Corneliu Popovici – ministru al Educației, Culturii și Cercetării; Viorica Dumbrăveanu – ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Ion Perju – ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură, după ce Maia Sandu a venit, prin asumare de răspundere, cu un proiect de modificare a Legii Procuraturii, care i-ar fi permis să preselecteze personal candidații pentru funcția de procuror general, pe care să îi înainteze către Consiliul Superior al Procurorilor. Decizia a venit după ce, potrivit fostei ministre a Justiției Olesea Stamate, un membru al Comisiei de preselectare a candidaților la funcția de procuror general ar fi oferit punctaj disproporționat unor cadidați.

Socialiștii au calificat inițiativa Maiei Sandu drept anticonstituțională și au depus moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu, care a fost votată de 63 de deputați socialiști și democrați.

Ulterior, Igor Dodon l-a înaintat în funcția de premier pe Ion Chicu. La o zi de la decretul prezidențial, Guvernul Chicu a fost învestit în funcție.


Pub