(video) În ce condiții Blocul ACUM ar putea să facă o coaliție cu PD și să dea jos Guvernul Chicu

Blocul ACUM ar putea da jos Guvernul Chicu cu ajutorul PD, doar dacă Partidul Democrat ar trece printr-o purificare completă și reformare la 180 de grade. Cel puțin la aceste concluzii au ajuns deputații din Blocul ACUM, Sergiu Litvinenco și Igor Grosu.

Foto: UNIMEDIA

„Eu am făcut mesaj foarte clar către cei de la PD, reformați-vă colegi, pretinși proeuropeni. Duceți-vă și explicați oamenilor de ce ați votat acest Guvern. Noi vom continua să criticăm acest Guvern și prestația domnului Dodon, care... cum să vă zic, el vine și spune că „Nu vreau să fiu al doilea Plahotniuc”, dar comportamentul trădează”, a declarat Igor Grosu.

De aceeași părere este și Sergiu Litvinenco. „Din punctul meu de vedere, PD-ul a avut o posibilitate să arate că a pornit ceva un prim pas, o primă reformă a partidului în ziua în care s-a votat moțiunea de cenzură. Și dacă PD nu vota această moțiune de cenzură, era un semn că lucrurile evoluează spre bine. La momentul de față eu nu am niciun motiv să cred că o reformă a PD-ului este posibilă”, a declarat Litvinenco.

Întrebat cum ar putea să dea Guvernul Chicu și pe Igor Dodon jos de la putere, Litvinenco a declarat că „exact cum am scăpat de Plahotniuc – legal, constituțional și cu insistență. Ne avântăm într-o luptă care nu este ușoară. Noi de la început am știut că acest parteneriat nu este unul natural. S-a întâmplat ce s-a întâmplat mult mai devreme decât noi ne-am gândit”, a conchis Litvinenco.

UNIMEDIA amintește că Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură, după ce Maia Sandu a venit, prin asumare de răspundere, cu un proiect de modificare a Legii Procuraturii, care i-ar fi permis să preselecteze personal candidații pentru funcția de procuror general, pe care să îi înainteze către Consiliul Superior al Procurorilor. Decizia a venit după ce, potrivit fostei ministre a Justiției Olesea Stamate, un membru al Comisiei de preselectare a candidaților la funcția de procuror general ar fi oferit punctaj disproporționat unor cadidați.

Socialiștii au calificat inițiativa Maiei Sandu drept anticonstituțională și au depus moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu, care a fost votată de 63 de deputați socialiști și democrați.

Ulterior, Igor Dodon l-a înaintat în funcția de premier pe Ion Chicu. La o zi de la decretul prezidențial, Guvernul Chicu a fost învestit în funcție.


Pub