Andrei Năstase: „Astăzi s-a produs o lovitură de stat”

Copreședintele Blocului ACUM, fostul ministru de Interne, Andrei Năstase consideră că învestirea unui nou Guvern, care a avut loc astăzi în Parlament, cu votul fracțiunilor PSRM și PD, reprezintă „o lovitură de stat”. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, de la TV8.

Foto: UNIMEDIA

„În urma discuțiilor pe care le-am avut cu unii colegi din Blocul ACUM, m-au condus la concluzia, pe care mi-o asum cu tărie, că astăzi s-a înfăptuit o lovitură de stat. Modul, rapiditatea cu care s-au produs evenimentele și protagonișii...dacă ne uităm la cei care stau în garnitura de miniștri, ne dăm seama că anume asta s-a produs, preluarea de putere într-un mod deloc democratic, cu încălcarea de proceduri”, a declarat Andrei Năstase.

Copreședintele Blocului ACUM a spus că nu s-a respectat termenul în care Guvernul Maia Sandu urma să-și prezinte demisia, în mod oficial, și să predea dosarele la care lucra, iar rapiditatea cu care s-a acționat este „în stil mafiotic, al lui Plahotniuc, care este scenaristul, împreună cu Igor Dodon”. „Cine a pus în lista PD deputații care au votat astăzi? Vladimir Plahotniuc, cu mânuța lui”, a spus Năstase.

Totodată, fostul ministru de Interne a spus că va depune o plângere la Procuratură, doar că aceasta nu va viza o eventuală lovitură de stat, ci un dosar, care a fost închis in iulie 2019, printr-o ordonanță, ce-l viza pe președintele Igor Dodon.

„După ce Igor Dodon a văzut că Plahotniuc a fost dat în căutare și s-au intentat dosare penale, s-a gândit că vine ăsta la Interne înapoi și ajunge sa-mi intenteze și mie dosar penal. Eu înspre asta mergeam”, a adăugat Năstase.

Plângerea lui Năstase va viza reluarea dosarului de trădare de patrie de către Igor Dodon și finanțarea ilegală a Partidului Socialiștilor. Întrebat de ce nu a susținut o inițiativă similară depusă de către deputații Iurie Reniță și Octavian Țîcu, recent, în Parlament, Năstase a spus că nu este deputat și că „nu există o majoritate care va vota o astfel de inițiativă”.

Andrei Năstase a fost ministru de Interne în Guvernul Maia Sandu, demis pe 12 noiembrie 2019, cu votul a 63 de deputați PSRM și PD, prin moțiune de cenzură. Asta după ce socialiștii, partenerii de coaliție ai Blocului ACUM,au refuzat să accepte un proiect de asumare a unor modificări la Legea Procuraturii, venit din partea primei-ministre, prin care aceasta ar fi fost cea care desemnează cel puțin doi candidați la funcția de procuror general. PSRM a calificat proiectul o încercare de politizare a procurorului și a demis Guvernul. Asta în timp ce Maia Sandu a spus că lui Igor Dodon îi este frică de un procuror integru.

La 14 noiembrie 2019, deputații PSRM, susținuți de fracțiunea PD din Parlament, au învestit un nou Executiv, minoritar, condus de fostul consilier prezidențial, Ion Chicu.


Pub