Image-Description
Renato Usatîi, la Secretele Puterii: PSRM și PDM au discutat de mult timp instalarea unui nou Guvern
Politic 14 noiembrie 2019, 11:24 | 5673

Președintele Igor Dodon și-ar dori să se revină alegerea șefului statului în Parlament, susține liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Asta pentru că „Dodon știe că nu va mai ajunge niciodată președinte” prin vot direct, a declarat Usatîi în emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Potrivit lui Renato Usatîi, președintele Igor Dodon vrea ca, prin intermediul Curții Constituționale, să se revină la prevederile valabile până în 2016. „Revenirea la alegerea șefului statului în Parlament a fost discutată de către Dodon chiar la acele negocieri cu Plahotniuc (din iunie, n.a.). Dodon va spune că el nu se poate opune Curții Constituționale, care urmează să declare ilegală acea decizie din 2016”, a declarat Usatâi.

El a mai spus că Igor Dodon nu și-a dorit ca Guvernul Sandu să cadă atât de devreme, dar că a decis să-l demită întrucât nu și-ar putut permite ca în fruntea Procuraturii Generale să ajungă o persoană independentă.

„Dodon înțelege foarte bine că dacă vine un procuror independent foarte rapid va avea soarta lui Filat”, este de părere Usatâi.

În ce privește cei 4 candidați selectați de comisia de concurs de la Ministerul Justiției care ar fi urmat să ajungă la CSP, Soltan și Stoianoglo ar fi fost preferați de Igor Dodon, consideră acesta.

Usatîi a declarat că PSRM și PD au purtat negocieri de mult timp, și că ar fi fost partajate inclusiv funcțiile de secretar de stat. Din înțelegere ar face parte inclusiv plecarea din PDM a anumitor„personaje toxice”, printre care Constantin Botnari, pentru a se crea impresia că „s-a reformat”.

În opinia sa, „Plahotniuc a obținut prima sa victorie după ce a părăsit Republica Moldova”, întrucât odată cu „dispariția Guvernului Sandu îi va fi mai ușor să obțină azil politic în SUA, deoarece se va declara o victimă a regimului prorus al lui Igor Dodon”.

Președintele „Partidului Nostru” a îndemnat cetățenii să se mobilizeze și să protesteze împotriva coaliției PD-PSRM, care, în opinia sa, ne va „readuce la situația dinainte de 14 iunie”. „Oamenii să se mobilizeze, fără drapele politice, fără dreapta sau stânga. Înțeleg că oamenii sunt dezamăgiți. Dar în următoarele zile va fi votat în Guvernul Chicu. Totul se face în grabă, pentru ca oamenii să nu înțeleagă nimic, să nu se poată mobiliza pentru anumite proteste”, a precizat Usatîi.

În cadrul emisiunii a fost abordată și problema finanțării PSRM din Federația Rusă. Usatîi spune că, în aceste condiții, Dodon nu face „niciun pas fără a primi acord de la Moscova”. Potrivit primarului de Bălți, demiterea Guvernului Sandu și reconfigurarea majorității parlamentare nu se putea produce fără acordul Federației Ruse.

„Dodon nu are cum să decidă nici chestii mult mai simple fără Moscova. Până el nu întreabă dacă se poate sau nu se poate nu face nimic”, a declarat primarul de Bălți.

Opinia ta contează. Comentează!