Astăzi este Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat
Social 14 noiembrie 2019, 20:02 | 1493

Astăzi marcăm Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat. Sloganul zilei este: „Ai grijă, protejează-ți familia de diabet. Acțiunile simple pot reduce riscurile!” La Peresecina, unde s-a desfășurat un eveniment de promovare a sănătății, oamenilor li s-a spus clar: diabetul zaharat nu este o condamnare, contează cine este în preajmă!

Echipa noastră de filmare a fost astăzi la Peresecina, unde s-a desfășurat evenimentul comunitar de promovare a sănătății în localitate. Oamenii au aflat că diabetul zaharat nu este o condamnare, ci o maladie care te învață să fii responsabil față de propria sănătate, pentru că ține, mai întâi de toate, de stil sănătos și echilibrat de viață.

Simptomele diabetului variază mult în funcție de cât de mare este glicemia în sânge. Majoritatea persoanelor, în special cele cu pre-diabet sau cele la debutul diabetului de tip 2, pot să nu aibă inițial niciun fel de simptome, iar glicemia crescută să fie descoperită absolut întâmplător, spune medicul endocrinolog Gheorghe Caradja.

Diabetul zaharat poate fi prevenit și controlat prin implicarea familiei, prin abordarea alimentației raționale și practicarea activităților fizice în comun. De asemenea, când un membru al familiei suferă de diabet zaharat, ceilalți se vor interesa despre riscurile, semnele de avertizare, complicațiile și pașii de întreprins pentru a preveni apariția diabetului. Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, în anul 2018, fiecare a treizecea persoană sau aproape 120 de mii de persoane suferă de diabet zaharat. Fiecare a nouăzecea persoană decedează din cauza complicațiilor de diabet zaharat. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie