17:55:29 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Guvernului Chicu, ÎNVESTIT cu 62 de voturi. Opoziția: „Un guvern PD-PSRM, unul al reînvierii schemelor”

Politică 14.11.2019 13:27 Vizualizări3429 Autor: Ziarul National
VIDEO // Guvernului Chicu, ÎNVESTIT cu 62 de voturi. Opoziția: „Un guvern PD-PSRM, unul al reînvierii schemelor”


Guvernul condus de ex-consilierul președintelui Igor Dodon, Ion Chicu, a fost învestit astăzi de către Parlament cu voturile a 62 de socialiști și democrați.

Deputații din Blocul „ACUM” au părăsit ședința înainte de a pune la vot chestiunea învestirii noului guvern.

Ședința de astăzi a Parlamentului nu anunța subiectul principal dezbătut de deputați. Agenda prezentată public inițial includea mai multe proiecte de legi, dar a fost dată peste cap, în momentul în care spicherul Zinaida Greceanîi a propus introducrea în ordinea de zi a chestiunii privind învestirea unui nou guvern.

UPDATE // Deputatul PAS, Igor Grosu, afirmă că Guvernul Chicu nu este unul minoritar, ci „Guvernul PD-PSRM”, unul al „reînvierii schemelor” și unul „izolat”.

„Cum acest guvern românofob va construi relații cu România, cum va construi relații cu Ucraina? Cum acest guvern eurofob va construi relații cu UE? Misiune imposibilă”, a spus Grosu.

Deputatul a ținut să precizeze că noul ministru al Apărării este cumătrul lui Dodon și „un federalist convins”, iar cel al Educației - „un moldovenist convins”.

UPDATE // Partidul Democrat va vota Guvernul Chicu. „Vom vota astăzi acest guvern și timpul va arăta, dacă am făcut alegerea corectă”, a spus Pavel Filip.

UPDATE // Liderul democraților, Pavel Filip, susține că PD s-a pomenit în situația să „aleagă între două rele - aruncarea republicii în haos și alegeri anticipate sau guvern minoritar”.

„Republica are nevoie de guvernare. Anul 2019 este unul pierdut pentru R. Moldova”, a declarat Filip, acuzând Blocul „ACUM” că a refuzat dialogul cu PD, deși un guvern „format din două partide proeuropene ar fi fost mai potrivit”.

„Majoritatea membrilor Guvernului Chicu ne-au fost colegi și ar fi ciudat să spunem că nu sunt profesioniști”, a continuat Filip.

Fostul premier spune că, împreună cu Ion Chicu, „vom da în exploatare Arena Chișinău” și vor fi reluate mai multe programe ale democraților, cum ar fi campania „Un doctor pentru tine”.

UPDATE // Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, a declarat că nu a găsit în programul eventualului Guvern Chicu nimic despre descentralizarea la nivel local sau despre diversificarea surselor energetice pentru R. Moldova, inclusiv despre gazoductul Iași-Ungheni, dar a amintit și despre „gaura de patru miliarde” lăsată de Chicu în bugetul statului la începutul acestui an.

„Acest guvern este într-adevăr minoritar. Nu este nici al PSRM, nici al PD. Este guvernul lui Dodon care a negociat în condiții obscure cu Plahotniuc. Vom afla aceste condiții în scurt timp. Urmăriți acțiunile Procuraturii Generale”, a spus Slusari.

Acesta a acuzat PSRM-ul că ar fi „o jucărică pentru Dodon”.

UPDATE // Deputatul Dinu Plângău l-a întrebat pe Ion Chicu, în contextul discuțiilor despre love story în Parlament, cui o „să-i poate dragoste mai mare - lui Dodon sau Plahotniuc”.

Chicu a răspuns să a fost ministru într-un singur guvern, al lui Pavel Filip, dar a deținut mai multe funcții în guvernele Tarlev și Greceanîi: „Din 2009 până în 2018, nu am activat în sectorul public, spre deosebire de predecesori care scriau povestea de succes a R. Moldova”.

UPDATE // „Pentru anul viitor, ne propunem să transformăm republica în șantier”, a anunțat Chicu, adăugând că vor fi construite și reparate drumurile. Acesta își propune să atragă în 2020 peste 300 de milioane de euro pentru a repara trasee naționale, cum ar fi Bălți-Criva sau centura de ocolire a municipiului Chișinău.

UPDATE // Ion Chicu își propune să „intensifice” relațiile cu Uniunea Europeană, să promoveze o „politică externă echilibrată”, să „consolideze statutul de neutralitate” al R. Moldova și să „aprofundeze relațiile de prietenie” cu statele vecine România și Ucraina.

UPDATE // Printre prioritățile Guvernului Chicu s-ar număra pedepsirea celor care se fac vinovați de furtul miliardului, a celor care au pus întoarcerea sumelor fraudate pe umerii oamenilor, asigurarea R. Moldova cu gaze în iarna care vine, rectificarea Legii bugetului pentru anul 2019, pentru a putea plăti salariile, dar și măsuri pentru a evita „blocajul în sistemul justiției”.

UPDATE // Premierul desemnat anunță că programul Guvernului său minoritar este elaborat doar până la alegerile prezidențiale din toamna anului viitor.

UPDATE // Chicu i-a mulțumit președintelui Igor Dodon pentru „încrederea acordată”. „Orice zi de prelungire a acestei crize, va complica situația republicii în prag de iarnă”, a spus Ion Chicu.

Acesta a criticat Guvernul Sandu pentru faptul că R. Moldova nu ar fi pregătită pentru iarnă și nu ar avea un proiect de buget pentru anul viitor.

UPDATE // Ion Chicu prezintă, de la tribuna Parlamentului, componența noului guvern și programul acestuia.



UPDATE // Socialistul Vasile Bolea anunță că raportul Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități cu privire la învestirea noului guvern este pozitiv.

UPDATE // Cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu, desemnat ieri-seară la funcția de premier de către președintele Igor Dodon, ar putea fi învestit chiar astăzi în Parlament.

În debutul ședinței de astăzi a Parlamentului, spicherul Zinaida Greceanîi a anunțat că Ion Chicu, candidatul desemnat la funcția de premier, cere votul de încredere al Legislativului pentru învestirea noului guvern.

Chestiunea a fost introdusă pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului, iar Greceanîi a anunțat o pauză de o oră.

În acest timp, Ion Chicu urmează să treacă pe la toate fracțiunile parlamentare pentru a-și prezenta echipa și a cere susținere, iar comisiile parlamentare responsabile - să pregătească rapoartele necesare învestirii unui nou guvern.

**********************

Parlamentul se întrunește în ședință plenară, iar pe ordinea de zi figurează zece proiecte de legi, unele dintre acestea fiind inițiative ale Blocului „ACUM”.

În lipsa unei majorități parlamentare, după demiterea Guvernului Sandu cu voturile socialiștilor și ale democraților, deputatul PSRM, Grigore Novac, și-a exprimat speranța că foștii colegi de coaliție vor vota astăzi subiectele de pe ordinea de zi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md