12:39:27 23.04.2024
Stiri

VIDEO // PD este dispus să SPRIJINE un nou guvern, fără să INTRE la guvernare. CONDIȚIILE înaintate de democrați

Politică 13.11.2019 13:10 Vizualizări3869 Autor: Ziarul National
VIDEO // PD este dispus să SPRIJINE un nou guvern, fără să INTRE la guvernare. CONDIȚIILE înaintate de democrați Captură


Partidul Democrat (PD) este dispus să sprijine un nou guvern, dar fără a intra la guvernare. Declarația a fost făcută de liderul PD, Pavel Filip, după consultările avute astăzi cu președintele R. Moldova, Igor Dodon.

Liderul PD a menționat că formațiunea pe care o conduce este gata să sprijine „orice premier”, fie că e propus de președintele Igor Dodon, PSRM sau Blocul „ACUM”. Totuși, Filip înaintează și condiții pentru ca democrații să sprijine un eventual guvern.

„Regretăm pasul iresponsabil făcut de Maia Sandu. Este un pas iresponsabil, o provocare. Nu a avut motive să facă acest pas. Credem că a făcut acest pas pentru a pleca de la guvernare, sub povara responsabilităților foarte mari. A plecat în prag de iarnă, fără buget aprobat, fără niciun proiect de lege pentru oameni. Am fost martorii la mai multe discuții despre reforme, dar fără rezultate”, a declarat Filip, la ieșirea de la consultările cu Dodon.

Democrații au ajuns la aceste consultări cu toată fracțiunea (30 de deputați n.r.), în condițiile în care se vorbește că ar fi o ruptură în interiorul formațiunii.

„În urma discuțiilor de astăzi, pot să vă spun că PD nu este pregătit să facă o coaliție de guvernare. În primul rând, PD are propria agendă. Trebuie să vă spun că noi suntem într-un proces profund de resetare, de reformare. Vreau să ducem până la capăt acest proces, apoi vom fi gata să intrăm într-o coaliție de guvernare. În același timp, ar fi iresponsabil să lăsăm țara neguvernată în prag de iarnă și să mergem la alegeri anticipate, care reprezintă o variantă pentru PD. Dar noi avem nevoie de timp ca să reducem reforma până la capăt”, a argumentat Filip.

Astfel, pentru ca PD să sprijine un guvern, indiferent de coloratură, va înainta unele condiții. „Avem condițiile noastre, programe sociale lansate de noi, dar cu părere de rău oprite de Guvernul Maia Sandu. Avem mai multe inițiative pentru oameni. Dacă va fi înaintat un prim-ministru și o garnitură guvernamentală care va lua în calcul condițiile puse de PD – programe sociale pentru oameni, respectarea și punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu UE… Și nu contează de unde va veni acest prim-ministru – din partea președintelui, din partea PSRM sau a Blocului „ACUM”… Dacă vor fi luate în calcul doleanțele noastre, după o discuție pe care o s-o avem în Consiliul Național Politic al PD vom veni cu o decizie”, a punctat Filip.

Liderul PD a mai adăugat că în toată această perioadă a fost dispus să poarte discuții cu liderii Blocului „ACUM”, însă aceștia nu l-au căutat. „Dacă te întâlnești cu cineva, nu înseamnă că deja ai o înțelegere politică. PD a fost dispus să poarte discuții. Au fost semnale din partea mea pentru „ACUM”. Am purtat discuții cu partenerii de dezvoltare ai R. Moldova, care m-au contactat, numai nu Maia Sandu și Andrei Năstase. Dacă punem toate acestea pe masă, atunci ne dăm seama că Maia Sandu a luat o decizie asumată de a se retrage de la guvernare. A găsit o modalitate de a se lansa în campania electorală pentru prezidențiale”, a acuzat Filip.

În ceea ce privește o eventuală candidatură a lui Ion Chicu la funcția de premier, Pavel Filip a spus că acesta este profesionist, dar e prematur de a discuta despre acest lucru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md