Familia liderului sirian Basghar al-Assad și-a cumpărat zeci de apartamente de lux la Moscova. Reacţia Kremlinului

Membri ai familiei preşedintelui sirian Bashar al-Assad au achiziționat cel puțin 20 de apartamente de lux în valoare de 40 de milioane de dolari la Moscova, scrie Global Witness, citat Financial Times.

Foto: Vladimir Gerdo/TASS

Potrivit Global Witness, majoritatea apartamentelor sunt din Moscow City, un complex de zgârie-nori de pe malul râului Moscova. Primele achiziţii datează din 2013. Este vorba de două apartamente de peste 400 de metri pătraţi, citează Adevărul.

În 2016, un văr al lui Assad, Hafez Makhluf, a mai cumpărat 11 apartamente. Hafez Makhluf ar fi făcut aceste achiziţii prin intermediul unor împrumuturi din Liban, trezind astfel suspiciuni de spălare de bani.

Ca de obicei, Kremlinul „nu ştie” nimic. Întrebat în legătură cu aceste achiziţii, efectuate până în acest an, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu dispune de informaţii”. „Avem o piaţă liberă”, a adăugat el.

Rusia este principalul aliat al regimului Assad, intervenind militar în sprijinul acestuia începând din 30 septembrie 2015.

Cine sunt rudele celebre ale lui Assad:

Makhluf este cel mai influent clan în Siriei după Assad, scrie Financial Times. Vărul lui Asad și prietenul său din copilărie, Rami Makhluf, controlează una dintre cele mai profitabile companii din țară, operatorul de telefonie mobilă Syteltel și, de multă vreme „este considerat cel mai bogat om de afaceri sirian. Oamenii de afaceri locali îl consideră pe Rami Makhluf „bancherul familiei lui Assad”, scrie FT.

„Toți gestionează banii familiei Assad. Își pot câștiga banii și singuri, dar sunt acolo din cauza familiei Assad și trebuie să aibă grijă de averea lor”, a declarat un analist sirian petru FT, solicitând să-i fie păstrat anonimaul.


Pub