Filip: PD nu e pregătit să facă o coaliție de guvernare. Ce spun democrații despre candidatura lui Chicu la funcția de premier

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a declarat, după discuțiile fracțiunii cu președintele Igor Dodon, că democrații nu vor face o coaliție de guvernare cu socialiștii.

Foto: UNIMEDIA

„PD nu este pregătit să facă o coaliție de guvernare, în primul rând pentru că are propria sa agendă. Suntem într-un proces profund de resetare a PD, vrem să ducem până la capăt acest proces, apoi putem discuta despre intrarea în coaliția de guvernare. Ar fi o iresponsabilitate să mergem în anticipate, care ar fi și ele o alegere pentru PD, dar vrem să ne ducem reforma până la capăt”, a declarat liderul Partidului Democrat.

Pavel Filip susține că democrații sunt gata să examineze orice candidatură înaintată de președintele țării, indiferent din partea cui va veni candidatul, dar cu anumite condiții: „Avem condițiile noastre, mai multe inițiative pentru oameni. Punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu UE este una dintre condițiile principale. Dacă va fi înaintat un premier și o garnitură guvernamentaă care va lua în calcul condițiile PD, nu contează de unde va veni, din partea președintelui, PSRM sau Blocului ACUM”, a precizat acesta.

Cât despre posibila înaintare a candidaturii lui Ion Chicu la șefia Guvernului, despre care s-a vehiculat în aceste zile, Pavel Filip are o părere bună: „A fost ministru al Finanețlor în Guvernul pe care am avut onoarea să îl conduc. E un profesionist adevărat în domeniul financiar, economic, dar nu vreau să oferim răspunsuri la întrebări care sunt teoretice”

Totuși, PD își va expune poziția vizavi de candidatul înaintat doar după ce acest subiect va fi discutat la Consiliul Național Politic al partidului. Iar până atunci, democrații așteaptă propunerea lui Igor Dodon: „Să vedem cine va fi înaintat, deoarece candidatul la funcția de premier e propus de președintele țării”.

UNIMEDIA amintește că, ieri, Guvernul Sandu a căzut, cu votul a 63 de deputați PSRM și PD. Executivul a fost demis prin moțiune de cenzură.

Ulterior, liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu, a declarat că Igor Dodon a programat demult demiterea actualului Guvern, iar în locul Maiei Sandu urmează să fie înaintat fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu. „Îl va îmbrăca într-o figură de tehnocrat, o să îl fardeze și o să spună că nu e din PD și nici din PSRM, dar să nu mergem prea departe”, a precizat Grosu.

Drept răspuns, Ion Chicu nu a negat faptul că ar putea fi un eventual candidat la funcția de prim-ministru, adăugând că „o să vadă cum vor evolua lucrurile”.


Pub