Ultima oră! PSRM începe formarea unui nou Guvern tehnocrat

Fracțiunea PSRM anunță că va susține inițiativa președintelui țării, Igor Dodon, de a fi creat un guvern minoritar. În acest sens, socialiștii au declarat că vor „deschide un câmp de dialog cu toți deputații și cu toate fracțiunile parlamentare, pentru a identifica formula optimă pentru învestirea unui executiv tehnocrat”.

Foto: UNIMEDIA

„Astăzi am constatat nedorința colegilor din Blocul ACUM de a menține coaliția de guvernare. Ei s-au declarat categoric împotriva propunerii de a construi un nou guvern, după aceleași principii, cu aceeași viziune de guvernare, dar cu oameni noi, aleși prin consens. De azi anunțăm că fracțiunea PSRM trece în regimul de formare a unui nou guvern, cu participarea Președinției și a altor fracțiuni parlamentare”, se mai adaugă în comunicat”, se spune într-un comunicat al PSRM.

„Insistența colegilor din ACUM pe formarea unui guvern similar celui demis, cu același premier este ridicolă și denotă un infantilism politic și o lipsă de abordare constructivă, conciliantă. Se știe că nu poți intra de două ori în aceeași apă. Nu putem reseta guvernul cu exact aceiași oameni care au dus la demiterea guvernului. E un non-sens. Iar condiția impusă de colegii din Blocul ACUM: de a a fi limitate împuternicirile politice ale președintelui țării sau chiar demisia acestuia ne arată că Blocul ACUM este pus pe conflict și are o agendă străină ideii de guvernare comună cu PSRM. Intransigența blocului ACUM la discuțiile de azi, precum și nedorința de a reconstrui coaliția pe aceleași principii, dar cu oameni noi, responsabili, demonstrează că această criză politică a fost provocată dinadins de către fostul prim-ministru Maia Sandu”, se mai adaugă în comunicat.

PSRM mai anunță că nu va crea o altă coaliție sau alianță cu alte fracțiuni din Parlament: „Următorul guvern va fi unul tehnic, nu politic. Cu toate acestea, deși va fi apolitic, Executivul va avea toate împuternicirile să implementeze proiectele economice și sociale pe care le-a promovat PSRM până acum”.

UNIMEDIA amintește că ieri, Guvernul Sandu a căzut, cu votul a 63 de deputați PSRM și PD. Executivul a fost demis prin moțiune de cenzură. Iar astăzi dimineață, Igor Dodon a avut consultări cu fiecare dintre fracțiunile parlamentare.

Reprezentanții PSRM au declarat că sunt gata să formeze o nouă majoritate parlamentară cu ACUM, dacă blocul va susține un nou premier și o nouă componență a Guvernului. Pe de altă parte, Blocul ACUM a reiterat că o vede doar pe Maia Sandu în funcția de premier și nu va accepta nicio altă componență a Executivului. Mai mult, Alexandru Slusari a spus că „factorul destabilizator” al coaliției cu PSRM este Igor Dodon și o soluție ar fi demisia acestuia. Fracțiunea PDM a spus că nu este gata de coaliție parlamentară, dar vor examina posibilitatea votării unui Guvern minoritar. Iar fracțiunea ȘOR a anunțat că optează pentru alegeri anticipate și se va abține de la votul pentru un Guvern minoritar.

Totodată, liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu, a declarat că Igor Dodon a programat demult demiterea actualului Guvern, iar în locul Maiei Sandu urmează să fie înaintat fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu. „Îl va îmbrăca într-o figură de tehnocrat, o să îl fardeze și o să spună că nu e din PD și nici din PSRM, dar să nu mergem prea departe”, a precizat Grosu. Drept răspuns, Ion Chicu nu a negat faptul că ar putea fi un eventual candidat la funcția de prim-ministru, adăugând că „o să vadă cum vor evolua lucrurile”.


Pub