Condițiile PDM-ului pentru a vota Guvernul Chicu. Andrian Candu: „Nu avem nicio obiecție față de domnul Chicu. Există probabilitatea să fie susținut”

Deputatul PDM, Andrian Candu, susține că fracțiunea democraților în Parlament încă nu a decis dacă îl va vota pe consilierul președintelui Dodon, Ion Chicu, la funcția de prim-ministru. Totodată, Candu a menționat că probabilitatea ca fostul ministru al Finanțelor să fie susținut de PDM și să devină șeful Executivului este mare, însă cu anumite condiții.

Foto: UNIMEDIA

„În situația în care nu există o majoritate parlamentară, probabil, alternativa de a numi pe cineva profesionist și neafiliat politic este o soluție. Domnul Chicu a promovat cu succes unele proiecte, fiind în Guvernul Filip. Considerând experiența anterioară, nu avem nicio obiecție față de el. Contează foarte mult echipa și programul care și-l propune. Noi nu am luat o decizie, vom discuta în cadrul fracțiunii și vom decide,” a declarat Andrian Candu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Întrebat despre condițiile în care PDM-ul va vota Guvernul Chicu, ex-președintele Parlamentului spune că probabilitatea ca democrații să susțină candidatura înaintată de Dodon este ca echipa acestuia să fie profesionistă, iar în program să se regăsească unele proiecte sociale ale fostului Guvern Filip.

„În cazul în care Guvernul Chicu va avea în componența sa profesioniști, oameni cu experiență și care nu vor avea probleme de integritate, și propune un program de guvernare sau, mai mult, acest guvern va accepta unele proiecte și inițiative ale PDM, atunci există probabilitatea să fie susținut”, a mai adăugat Candu.

UNIMEDIA amintește că Ion Chicu a fost propus la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova de către președintele țării, Igor Dodon, asta după un șir de consultații pe care le-a avut astăzi cu fracțiunile parlamentare.

În urma discuțiilor, fracțiunea Blocului ACUM a insistat pe revenirea Maiei Sandu în fruntea Executivului, cu aceeași componență a cabinetului de miniștri. Deputații Partidului Șor au anunțat că preferă alegeri anticipate și nu vor susține un eventual Guvern minoritar. Asta în timp ce PD s-a arătat dispus să discute susținerea unui eventual Guvern minoritar, dar fără a crea o coaliție de guvernare cu PSRM.

Ulterior, fracțiunea PSRM a declarat că inițiază discuțiile privind crearea unui Guvern tehnocrat.

Ieri, 12 noiembrie, Guvernul Sandu a căzut, cu votul a 63 de deputați PSRM și PD. Executivul a fost demis prin moțiune de cenzură înaintat de PSRM, după ce Maia Sandu și-a asumat răspunderea privind modicările la Legea Procuraturii.


Pub