Reflecții & Reflexii

Piața creditelor nebancare pentru prima dată a depășit nivelul de 10 miliarde de lei

Creditarea nebancară în Moldova a cunoscut o dezvoltare puternică după criza bancară din 2014. Companiile de Microcreditare pe parcursul a cinci ani au ocupat nișa de piață eliberată de către bănci în special la creditarea persoanelor fizice.

Astfel în cinci ani piața creditelor nebancare a crescut de 2,6 ori de la 3,9 miliarde lei la finele anului 2014 până la 10,2 miliarde lei în trimestrul III al acestui an.

Această creștere a fost influențată cel mai mult de creditele oferite de companiile de Microcreditare, care și-au majorat volumul de credite de peste 3 ori de la 2,4 miliarde lei în 2014 la 7,5 miliarde lei în trimestrul III din 2019.

Companiile nebancare care includ Asociațiile de Economii și Împrumuturi, Companiile de Leasing și Companiile de Micro-Creditare și-au crescut în această perioadă cota de piață de 3 ori. Dacă în octombrie 2014 companiile nebancare dețineau 7% din totalul portofoliului de credite, restul revenind băncilor, atunci în Trimestrul III din 2019 cota companiilor nebancare pe piața creditară se apropie de 21%.

Totuși în 2019 creșterea pieței creditelor ne-bancare sa temperat pe fundalul accelerării creditelor bancare.

Această creștere semnificativă a creditelor nebancare ridică noi provocări pentru autorități. Deseori aceste companii din cauza unei supravegheri slabe induc în eroare consumatorii, care se trezesc cu credite contractate la dobânzi de peste 500% anual. În opinia mea este timpul unei intervenții prudente în reglementarea activității companiilor ne-Bancare în cea ce ține protecția consumatorilor și asigurarea unei informări explicite a lor în procesul de contractare a unui credit.

Urmărește-ne pe

rețele de socializare

Abonează-te la

Știri

Connect with us