Orașul Veneția a fost afectat de cea mai puternică maree din ultimii 50 de ani
Externe 13 noiembrie 2019, 20:01 | 1201

Imagini apocaliptice, in Venetia! Orasul a fost afectat de cea mai puternica maree din ultimii 50 de ani, care a facut si doua victime. Nivelul apei a ajuns la aproape doi metri, iar vantul puternic a format valuri in celebra piata San Marco.

Alarma de inundații a răsunat minute bune în Veneția, după ce, în urma ploilor puternice, nivelul apei s-a ridicat până la aproape doi metri. Presa italiană scrie că o situație la fel de gravă s-a înregistrat doar în 1966. În aceste condiții, localnicii și turiștii au fost rugați să rămână la adăpost și să nu se aventureze prin oraș.

Echipele de intervenție au luat cu asalt canalele venețiene, dar nu au putut face ceva pentru a opri apa, care a inundat sute de case, hoteluri și restaurante.

Autoritățile au anunțat că un bătrân de 78 de ani a murit electrocutat, după ce apa i-a pătruns în casă. Un alt bărbat, de 50 de ani, a fost găsit fără suflare în locuința sa inundată. Primarul Veneției, Luigi Brugnaro, a scris pe o rețea de socializare că pagubele materiale sunt substanțiale și vor putea fi evaluate complet abia după ce apa se va retrage în totalitate. Oficialul a pus dezastrul pe seama încălzirii climatice și a cerut autorităților de la Roma să se implice pentru a salva Veneția, care riscă să fie acoperită de ape. Despre acest pericol atenționează și tot mai mulți experți.

Un proiect de infrastructură care ar putea ajuta Veneția în astfel de situații a fost demarat încă în 2003, dar a fost amânat de câteva ori din cauza costurilor foarte mari. 

Opinia ta contează. Comentează!