Linkuri accesibilitate

Donald Trump se interesa mai mult de anchetarea lui Biden decât de Ucraina, declară un diplomat în audierile din Congres


Diplomații americani William Taylor și George Kent audiați în acheta pentru suspendarea președintelui,13 noiembrie 2019
Diplomații americani William Taylor și George Kent audiați în acheta pentru suspendarea președintelui,13 noiembrie 2019

Donald Trump „se interesa mai mult" de deschiderea unei anchete asupra rivalului său Joe Biden în Ucraina decât de situaţia din această ţară, a afirmat miercuri un înalt diplomat audiat în Camera reprezentanților în cadrul procedurii de destituire împotriva președintelui Donald Trump. William Taylor, cel mai înalt diplomat al ambasadei americane la Kiev, a declarat sub jurământ că a aflat recent că ambasadorul american la UE, Gordon Sondland, a făcut această declaraţie la 26 iulie, la scurt timp după ce a discutat cu preşedintele Trump.

În cadrul aceleiaşi audieri, Taylor a spus că a fost creat un canal diplomatic „neoficial" cu Ucraina, care urmărea interese "împotriva obiectivelor pe termen lung ale politicii americane". Acest canal „neoficial", care opera în afara canalului oficial, era condus de avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a afirmat el.

Diplomatul a mai declarat că i se pare „ciudat" că un ajutor militar destinat Ucrainei poate fi „îngheţat" în schimbul deschiderii de anchete asupra rivalilor lui Donald Trump.

Camera reprezentanților, controlată de democrați, a deschis această anchetă care ar putea duce la suspendarea președintelui pentru a stabili dacă Trump a blocat vara aceasta un important ajutor militar pentru Ucraina, aprobat deja de Congres, pentru a forța Kievul să deschisă oficial o anchetă în activitatea în Ucraina a fostului vicepreședinte democrat Joe Biden și a fiului acestuia Hunter. Biden este unul din democrații cu cele mai mari șanse de a deveni contracandidatul lui Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

În deschiderea audierilor publice, care au început miercuri la Washington, democratul Adam Schiff (unul din cei care conduc ancheta) a declarat că Trump a încercat „să exploateze vulnerabilitățile unui aliat” în scopuri electorale personale. Ceea ce ar reprezenta un abuz de putere, care trebuie sancționat.

Republicanul Devin Nunes pe de altă parte, a declarat că președintele nu a greșit cu nimic iar această anchetă nu face decât să caute „cu lumânarea” un delict care nu a fost comis.

Pe lângă William Taylor, astăzi a mai fost audiat și George Kent, adjunct al secretarului de stat pentru Europa și Eurasia, diplomat de carieră ca și Taylor.

Despre ambii, președintele Donald Trump a scris pe Twitter că ar face parte din acea grupă de diplomați care l-ar fi subminat de la buna început, afirmație care nu este susținută pentru moment de nici o dovadă.

XS
SM
MD
LG