(video) Maia Sandu, după demiterea cabinetului de miniștri: „Nu avem ce să discutăm cu acei care au demis acest Guvern [...] Ei s-au simțit într-o situație de risc”

Prim-ministra Maia Sandu spune că nu a fost luată prin surprindere de votul de astăzi în Parlament. Aceasta spune că a existat o speranță că se vor găsi și deputați responsabili în rândul acestor două partide.

Foto: UNIMEDIA

„Nu a fost o surpriză. Am văzut că tuturor din PSRM și tuturor deputaților din PD le-a fost frică de reforma justiției.

Acum să își asume această demisie. Nu avem ce să discutăm cu acei care au demis acest Guvern. [...] Dacă mă întrebați de regrete: Mi-aș fi putut să îi convingem și să avem aprobată legea de reformă în justiției. Dar în situația în care nu există voință politică și nu a existat vreodată voință politică, atât timp cât reforma nu i-a vizat pe cei din PSRM, ei au declarat că vor susține reforma. Atunci când au văzut că în acea listă nu sunt oameni care să fie controlați de Igor Dodon, CSP-ul să trebuiască să aleagă din această listă, dintr-o listă de oameni independenți, atunci ei s-au simțit într-o situație de risc și au hotărât să demită acest Guvern”.

UNIMEDIA amintește că Guvernul Maia Sandu a picat, după cinci luni de la învestire. Cu votul deputaților din Partidul Socialiștilor, susținuți de Partidul Democrat, moțiunea de cenzură înaintată de PSRM a trecut. De menționat că fracțiunea Partidului Șor s-a abținut de la vot.

De menționat că la 17 octombrie, în debutul ședinței Parlamentului, unde urma să fie prezentat raportului Comisiei de anchetă privind frauda bancară, fracțiunea PD a înaintat o moțiune de cenzură pentru retragerea votului de încredere a Guvernului Maia Sandu. Ulterior, însă, la 7 noiembrie, democrații au anunțat că retrag moțiunea, din motiv că înțeleg că aceasta nu va întruni numărul necesar de voturi.

În aceeași zi, Igor Dodon a anunțat că PSRM pregătește, la rândul său, o moțiune de cenzură, pe care o va înainta în cazul în care șefa Cabinetului de Miniștri, Maia Sandu, va prezenta în Parlament proiectul privind modificări la Legea Procuraturii, adoptat de Guvern cu o zi înainte, proiect ce prevede că, prim-ministrul va fi cel care va înainta o listă scurtă formată din cel puțin doi candidați pentru funcția de procuror general către Consiliul Superior al Procurorilor.

Așa cum Maia Sandu nu a renunțat la proiect și l-a prezentat în Parlament, la 8 noiembrie, în cadrul aceleiași ședințe, fracțiunea PSRM a înaintat moțiunea de cenzură. Ulterior, deputatul PSRM Vasile Bolea a declarat că Maia Sandu are la dispoziție 72 de ore pentru a retrage proiectul privind asumarea răspunderii. În caz contrar, va fi investit un alt Guvern sau vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.


Pub