Evenimentele din Republica Moldova, în presa internațională. Ce scriu cele mai importante publicații din lume

Evenimentele care au avut loc astăzi în Republica Moldova au fost discutate pe larg în presa internațională. Publicații și agenții de presă importante precum Associated Press, Euronews și Reuters au relatat despre demiterea Guvernului Maia Sandu prin moțiunea de cenzură înaintată de PSRM.

Foto: UNIMEDIA

„Guvernul abia format al Republicii Moldova a căzut prin vot de neîncredere”, se întitulează un articol al agenției de presă Reuters, în care se menționează faptul că această „cădere” amenință Moldova cu mai multă instabilitate, „la doar cinci luni după ce premierul pro-occidental, Maia Sandu, a preluat funcția promițând să combată corupția.”

„Coaliția guvernamentală a Republicii Moldova, formată dintr-un partid pro-european și un partid susținut de ruși, a căzut, prin vot de neîncredere”, relatează Associated Press, reamintind că țara noastră este una dintre cele mai sărace țări din Europa, fiind afectată de corupție și tulburări politice. „Țara a fost o arenă de rivalitate între Occident și Rusia încă de când și-a câștigat independența după prăbușirea din 1991 a Uniunii Sovietice.”, se mai spune în articolul citat de NY Post și Washington Post.

„Guvernul coaliției fragile din Moldova s-a prăbușit prin vot de neîncredere, după ce relațiile dintre Partidul Acțiune și Solidaritate (ACUM), de centru-dreapta, condus de Maia Sandu și socialiști s-au deteriorat” informează jurnaliștii de la Deutsche Welle.

„Un număr de 63 din 101 parlamentari au votat pe 12 noiembrie împotriva Guvernului Sandu în calitate de deputați ai Partidului Democrat din Moldova (PDM), fondat de oligarhul fugar, Vlad Plahotniuc, s-au alăturat colegilor pro-ruși din Partidul Socialiștilor (PSRM) pentru a „răsturna” executivul”, informează Radio Free Europe.

„Guvernul Moldovei s-a prăbușit marți, după un vot de neîncredere, ceea ce aruncă din nou, cea mai săracă țară din Europa, în instabilitate”, relatează publicația americană Bloomberg. „Administrația Guvernului Maia Sandu, care a tins către legături mai strânse cu Uniunea Europeană și a obținut ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internațional, are trei zile pentru a-și prezenta demisia președintelui pro-rus Igor Dodon” mai spun jurnaliștii americani.

UNIMEDIA amintește că astăzi, 12 noiembrie, Guvernul Maia Sandu fost demis, după cinci luni de la învestire. Cu 63 de voturi a deputaților din Partidul Socialiștilor, susținuți de Partidul Democrat, moțiunea de cenzură înaintată de PSRM a trecut.


Pub