Rețea specializată în migrația ilegală a persoanelor de origine asiatică, destructurată de polițiștii de frontieră

Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Vest, au destructurat o grupare specializată în migrație ilegală a persoanelor de origine asiatică, care organiza trecerea frontierei de stat a migranților spre Uniunea Europeană.

Foto: border.gov.md

Potrivit unui comunicat emis de Poliția de Frontieră, membrii grupării organizau transportarea, intrarea, șederea și tranzitarea ilegală a teritoriului Republicii Moldova a cetățenilor din țările de risc spre statele Uniunii Europene. Pentru aceste acțiuni, membrii grupării ar fi obținut venituri de câteva mii de euro.

În urma unor descinderi la domiciliile persoanelor implicate în organizarea migrației ilegale, în raza muncipiului Ungheni cât și în afara acestuia, au fost reținuți și patru cetățeni străini, care intenționau să traverseze ilegal frontiera de stat. Toți patru au vârstele cuprinse între 22 și 25 de ani și sunt originari din Bangladesh și India. Uterior, tinerii au fost transmiși Biroului de Migrație și Azil.

La audieri, străinii au declarat că erau cazați de două zile în imobilul în care au fost descoperiți și urmau să fie ajutați de către anumite persoane, contra cost, să traverseze ilegal frontiera de stat peste râul Prut. Dovadă este și o barcă gonflabilă care a fost depistată în timpul descinderii. Tot atunci au fost ridicate mai multe bunuri care servesc drept probe concludente, folosite de membrii grupării. La fel, au fost disponibilizate două mijloace de transport ce erau folosite la transportarea cetățenilor străini în zona de frontieră.

Polițiștii de frontieră au aflat că membrii grupării erau specializați în identificarea cetățenilor cazați în Centrul de plasament pentru străini al Biroului de Migrație și Azil, care ulterior, acționau la scoaterea ilegală a persoanelor din Republica Moldova prin traversarea râului Prut pe segmentul „verde” al frontierei de stat spre Uniunea Europeană.

Obiecte descoperite la domiciliile unde au descins oamenii legii / Sursa:border.gov.md

Cazul a fost transmis la Judecătoria Ungheni, iar în cazul în care li se va dovedi vinovăția, membrii grupării riscă o pedeapsă în mărime de la 1150 la 1350 de unităţi convenţionale sau închisoare de la 5 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.


Pub