Cum Universitatea de Medicină a fost la un pas de a normaliza xenofobia

PE SCURT

După ce autoritățile au destructurat o grupare specializată în producerea și comercializarea drogurilor din care făceau parte studenți internaționali de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cea din urmă a decis că va introduce testarea antidrog doar pentru studenții străini. Testarea urma să aibă loc la admitere și înainte de examene. Mai mult, universitatea se angaja să anunțe părinții studenților „răufăcători” despre ilegalitățile pe care le comit copiii lor adulți. 

Cifrele arată că, în ultimii 3-4 ani, au fost exilați în jur de 30 de studenți în țările lor de origine, pentru că au încălcat legislația Republicii Moldova, însă cei mai mulți care au produs infracțiuni, în special legat de droguri, sunt cetățenii RM. În ultimii 3-4 ani, peste 700 de tineri (19-24 de ani) cetățeni moldoveni au comis infracțiuni legate de doar droguri. Mai mult, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării a declarat că inițiativa universității este discriminatorie și în urma avizului emis de Consiliu, USMF a renunțat la ea.

PE LUNG

Joi, 31 octombrie 2019, în cadrul unei conferinței de presă oamenii legii au făcut publică destructurarea unei grupări criminale specializate în producerea, cultivarea, prelucrarea, comercializarea drogurilor de tip marijuana și alte produse psihotrope.

Timp de 4 luni, autoritățile au investigat activitatea grupului și au stabilit că 14 dintre cei implicați sunt studenți la USMF „N. Testemițeanu”. Liderul și organizatorul grupului este o un student de 23 de ani, din Israel, student al USMF „N.Testemițeanu” în anul IV de studii. El cumpăra droguri de la un cetățean al Republicii Moldova care-i creștea canabis doar pentru el. Ulterior, studentul vindea marijuana studenților străini.

După investigații, au fost reținute 8 persoane, dintre care 6 erau străini. Potrivit autorităților, toate persoanele cercetate au fost supuse testării narcologice, iar 14 dintre ei, studenți străini, au primit rezultat pozitiv la consumul de marijuana. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Peste 5 zile, autoritățile au anunțat că alți 2 cetățeni ai Israelului au fost reținuți pentru coruperea activă și trafic de influență. Cei doi erau membri ai grupării destructurate și au fost prinși în momentul în care încercau să mituiască angajați ai Biroului de Migrație și Azil pentru a-i scăpa pe prietenii lor de problemele legate de droguri. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cei doi au mai încercat să mituiască organele de resort în cazul celor patru fete arabe exmatriculate de la USMF după ce ar fi bătut o mamă ce merge pe stradă de mână cu fiica ei de 3 ani.

Testul antidrog pentru studenții străini

După reținerea studenților străini, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a anunțat că va înăspri regulile de admitere pentru cetățenii străini. Noile restricții se refereau la introducerea procedurii de testare antidrog pentru cetățenii străini atât la admiterea la studii, cât și la fiecare sesiune de examene, iar cei care urmau să încalce regulile, riscau să fie exmatriculați.

La USMF învață:

studenți străini – 2 451

studenți, în total – 5 945

Cristian Velixar, activist civic, zice că atitudinea universității este nejustificată. Potrivit lui, controlul este aplicat în baza prezumției vinovăției și este aplicat doar cetățenilor străini.

„Nu am văzut date care să arate că străinii comit infracțiuni mai des sau consumă canabis într-o măsură mai mare decât localnicii. Conform multiplelor studii, canabisul are beneficii medicinale. În loc să cerceteze aceste beneficii și să fie avocați ai utilizării canabisului medicinal, USMF-ul face contrariul. Albinele împotriva mierii. Consider că fiecare adult cu capacitate de exercițiu este în drept să decidă ce face cu corpul său. Din acest considerent, consider că legislația curentă trebuie schimbată.”

Fiecare a 5-a infracțiune legată de droguri este făcută de un tânăr

Potrivit datelor SIS, în ultimii 3-4 ani, aproximativ 30 de studenți străini au fost exilați în țările lor de origine din cauza încălcării legislației Republicii Moldova.

În 2016-2018, au fost comise:

3 773 infracțiuni legate de droguri

742 infracțiuni efectuate de persoane de 18-24 de ani

De la începutul anului 2019 până în septembrie, au fost documentate 466 persoane implicate în infracțiuni legate de droguri, 161 dintre ele fiind cu vârsta cuprinsă 18-24 ani.

Inițiativă discriminatorie

Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării a declarat inițiativa USMF „Nicolae Testemițanu” de a introduce testul antidrog la admiterea și examenelor pentru studenții internaționali discriminatorie.

Consiliul atenționează că, această cerință, fiind aplicată doar studenților străini, va genera existența criteriilor diferite de admitere și susținere a examenelor pe criteriu de cetățenie, ceea ce contravine cadrului legal, conform căruia procesul de integrare a străinilor în țara noastră se realizează cu respectarea principiului nediscriminării și al egalității de tratament.

Mai mult decât atât, Consiliul consideră că în urma aplicării acestor măsuri, ar putea fi generată o percepție eronată în rândul populației. Percepție legată de străinii aflați în Republica Moldova ca fiind persoane aflate în conflict cu legea, fără dovezi concludente în acest sens. Acest lucru ar spori riscul discriminării străinilor aflați pe teritoriul țării.

În urma avizului consultativ emis de Consiliu, USMF „Nicolae Testemițanu” a renunțat la idee și nu va modifica procedura de admitere la studii și de susținere a examenelor pentru studenții străini prin introducerea obligativității examinării la consumul de substanțe psihotrope.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.