Cum un grup de tineri belaruși încearcă să-și convingă concetățenii să-și vorbească limba

PE SCURT

Limba belarusă este considerată inferioară în Belarus, de rând cu alte simboluri de stat. Această desconsiderare are o lungă istorie, iar Pavel Belavus se numără printre activiștii civici care încearcă să schimbe această situație.

Acesta este co-fondatorul Арт Сядзіба – o asociație non-guvernamentală care promovează limba belarusă, simbolurile de stat, tradițiile și cultura autentică a acestei țări.

PE LUNG

„Proiectul nostru este unul cultural. Organizăm evenimente uriașe despre cultura belarusă. O facem în colaborare cu alte organizații care împărtășesc aceleași principii și scopuri ca ale noastre. Pe scurt, noi le explicăm belarușilor că ei sunt belaruși. Există o asemenea problemă în țară, așa că noi le explicăm cetățenilor cine suntem și de ce este important să prețuim independența noastră”, explică Pavel.

Pavel Belavus a participat la CampCamp 2019 – o tabără internațională axată pe comunicarea dintre activiștii civici, desfășurată recent la Chișinău, care a adunat sute de tineri din diverse țări.

„Îi convingem pe oameni să vorbească belarusa”

Tânărul susține că cei mai mulți dintre conaționalii săi nu se gândesc și nu pun accent pe identitatea națională. Această tendință este gravă, mai ales în situația în care conducerea țării vrea să păstreze puterea cu orice preț și nu pune accent pe valorile naționale.

Este bine știut că președintele statului, Alexandr Lukașenko, nu vorbește decât în limba rusă, iar criticii îl acuză pentru că ar fi coordonat persecutarea limbii belaruse în ultimele două decenii. În 2016, s-a iscat un scandal după ce directorul Institutului rus de Studii Strategice, Leonid Reșetnikov, a pus la îndoială faptul că Republica Belarus poate fi un stat independent față de Rusia și a susținut că limba belarusă a fost creată în anul 1926, printr-o decizie a autorităților sovietice.

„La ultimul recensământ am început o campanie mare în cadrul căreia am încercat să-i convingem pe cetățeni să declare că limba maternă este belarusa și nu rusa. Ne-au susținut multe celebrități și multe canale mass-media”, povestește Pavel Belavus.

https://www.facebook.com/artsiadziba/videos/347761842445548/

„Dacă ne dăm bătuți, sensul vieții noastre e pierdut”

„În cei 9 ani de activitate, am făcut multe lucruri, în premieră, în Belarus. Am demonstrat că a ști și a susține limba belarusă este frumos și chiar la modă. Că simbolurile noastre naționale  pe care Lukașenko nu le iubește sunt oricum ale noastre și trebuie prețuite. La acțiunile noastre participă mii de oameni. În ultimul timp, autoritățile guvernamentale au început să manifeste o oarecare susținere pentru ce facem. Ei văd că există interes și cerere din partea oamenilor”, explică tânărul.

Organizația noastră și-a schimbat sediul de vreo 5-6 ori în 9 ani și nu pentru că ne-am dorit asta. S-a întâmplat ca proprietarii clădirilor în care închiriam birouri să ne spună că nu suntem bineveniți acolo și că trebuie să ne mutăm”, adaugă Pavel.

Acesta mai spune că le-au fost sparte conturile pe rețelele de socializare, iar postările despre evenimentele care urmau să fie organizate le-au fost șterse. Pe 26 martie 2017, Pavel a fost reținut în timpul unei acțiuni de solidaritate față de persoanele reținute în cadrul unor alte proteste, desfășurate pe 25 martie. Oamenii legii i-au imputat atunci acte de huliganism, pentru că tânărul înjurase în timpul acțiunii stradale. „Am stat 15 zile în închisoare, dar ceea ce nu te omoară, te face mai puternic. Dacă ne dăm bătuți, sensul vieții noastre e pierdut”, concluzionează acesta.

Această inițiativă nu este unică în Belarus, o țară foarte bogată în dialecte. O altă echipă de tineri entuziaști a creat o hartă audio a acestora.Proiectul a fost inițiat de o jurnalistă de radio pe baza înregistrărilor pe care le făcea în timpul deplasărilor prin sate. Aceasta și-a analizat arhiva și a selectat diverse fragmente din ce i-au povestit personajele sale, fiecare într-un alt dialect. Proiectul a devenit foarte popular și tot mai multe persoane au început să contribuie la extinderea acestei hărți. Astfel, oamenii pot înțelege cât de complexă este limba belarusă și în câte moduri poate fi vorbită.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.