Decizii pe ultima sută de metri la Guvern: Au fost anulate monopolul la importul metalelor feroase și plafonul la taxa de stat

Anticoruptie.md
12/11/2019

Guvernul a adoptat marți, cu două ore înainte ca Parlamentul să înceapă dezbaterile privind moțiunea de cenzură, mai multe proiecte de legi și hotărâri cu caracter social și economic.

La solicitarea ministrului Economiei, Vadim Brânzan, a fost abrogată o hotărâre de Guvern, din 2002, ce ține de Regulamentul privind modul de desfăşurare a concursului pentru obţinerea licenţei de comercializare a resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, de baterii, de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată, către agenţii economici aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova şi care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar, precum şi exportul acestora. Astfel, a fost lichidat monopolul pe care îl deținea pe piață compania Metalferos. Decizia a fost salutată de premiera Maia Sandu care a spus că este bucuroasă că va mai cădea un monopol.

Executivul a aprobat și un proiect de lege privind anularea plafonării taxei de stat la cereririle de chemare în instanța civilă. Maia Sandu a remarcat că prin această plafonare a fost posibilă spălarea prin sistemul bancar a miliardelor din Federația Rusă la prețuri simbolice.

O altă hotărâre de Guvern, adoptată marți, a fost transmisă în gestiunea Procuraturii Generale un teren cu suprafața de 0,2165 ha, amplasat pe bulvardul Ștefan cel Mare și Sfînt, nr. 73, care în ultimii ani a fost folosit drept parcare pentru sediul Partidului Democrat.

La solicitarea lui Vadim Brânzan, Guvernul a votat o hotărâre ce ține de conectarea la sistemul energetic din România.

În ședința de azi au fost votate și proiecte de menire socială, între care majorarea îndemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilității.

Guvernul a desemnat-o pe Daniela Morari pentru funcția de ambasador în Uniunea Europeană. Această urmează să fie numită prin decret prezidențial.

Anticoruptie.md
12/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii