Alexandru Slusari: „Regret că n-am reușit să atribuim Legislativului și Executivului competențe extinse, în vederea curățării sistemului justiției”

Anticoruptie.md
12/11/2019

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, deputat din partea Blocului ACUM, fracțiunea Platfomei DA, și-a exprimat marți, de la tribuna Legislativului, regretul că majoritatatea parlamentară nu a reușit să meargă „fără mănuși albe”, să elaboreze și să adopte „legi speciale limitate, care le-ar fi atribuit Legislativului și Executivului competențe extinse, în vederea curățării sistemului justiției”. 

În discursul său, pe marginea moțiunii de cenzură, înaintată de socialiști împotriva Guvernului, Slusari a menționat că realitatea politică care a început la 8 iunie 2019, cu adoptarea declarației privind capturarea statului, și angajamentul alianței de a combate corupția s-au lovit de acțiunile pe la spate operate de cei din Partidul Socialiștilor.   

„Era un document care până în prezent a rămas o simplă hârtie. . Noi am decis să fim mai catolici decât Papa de la Roma, într-un regim care gemea de corupție, preferând concursuri cu reguli de joc vechi, cu CV-uri pe cinci pagini, cu verificarea integrității de la acel ANI care a eliberat certificate de integritate lui Șor, cu prezumția nevinovăției asigurată de justiția lui Plahotniuc. Unde am ajuns nedorind să adoptăm declarația de uzurpare a puterii în stat? Mă mir cum în lista celor patru candidați pentru funcția de procuror general nu au ajuns Gurin sau Zubco”, a declarat Slusari. 

„Cât timp noi ne-am propus să curățăm cu lingura un butoi plin cu rahat, cineva a înțeles slăbiciunea noastră și a prins la curaj. În locul reformării se întâmplă migrarea Justiției de peste drum, discuții private cu judecători, membri ai CSM, CSP, unde deja se știa ce candidat urmează să fie propus șefului statului. Oamenii lui Cavcaliuc la MAI. În paralel, același lucru se întâmplă în mai multe instituții de reglementare, pe care noi la fel am lăsat așa cum am moștenit, dar moștenirea s-a dovedit a fi toxică. Mă refer la Consiliul Audiovizualului, Consiliul Concurenței, Curtea de Conturi, CNPF. Am ajuns în situația când șeful Consiliului Audiovizualului, care anterior mergea cu capul aplecat la covor la Plahotniuc, acum merge la alt holding. Și atunci e firească întrebarea - la ce bun noi am pornit procesul dezoligarhizării? Ca să avem jumătate de an libertate de exprimare, iar mai apoi din nou să revenim în întuneric? Am pierdut timp valoros.

Am ajuns la linia roșie la funcții importante în stat, cu tranzacționarea căreia, Plahotniuc cândva a pornit procesul capturării statului. Am primit în frunte aceeași greblă care se numește concurs. Aici ne-am trezit definitiv. Guvernul a decis să-și asume anumite decizii. Posibil această asumare ar fi trebuit să fie făcut de Parlament în primele zile după schimbarea puterii. Poate forma rezolvării problemei nu a fost cea mai elegantă, dar recent am propus soluția implicării parlamentului și amânarea transmiterii listei candidaților către CSP. Până la urmă, contează conținutul, nu forma. De ce nu se acceptă conținutul? Vineri am discutat cu președintele Dodon și nu am primit răspuns. Am auzit multe despre politizarea procuraturii. Adică atunci când liderul neformal al PSRM, Igor Dodon, îl desemnează pe procurorul general, nu e politizare, dar dacă prim-ministrul unui Guvern minoritar, care riscă să fie demis în orice clipă propune câțiva candidați către CSP, e Doamne ferește”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului.

Deputatul a mai precizat că „este evident, dacă Igor Dodon nu va fi de acord cu candidatura procurorului general, la moment nu prea sunt pârghii reale de a-l impune. Și atunci PSRM este de acord să arunce în aer țara, în ajunul sezonului rece al anului, la momentul aprobării bugetului social, majorării salariilor și indemnizațiilor sociale. Colegi socialiști, mă adresez în special către dvs. Am muncit cot la cot cinci luni și am găsit limbaj comun pe diferite chestiuni importante. Activând în comisia de anchetă parlamentară împreună cu domnul Golovatiuc, nu am avut divergențe pe subiectul investigării furtului miliardului. Cu domnul Mudreac avem foarte multe viziuni comune privind dezvoltarea domeniului agroindrustrial. De ce ne-am poticnit pe problema justiției? Împreună ne-am asumat răspunderea pentru actualul procuror general interimar și vedem că este un anumit progres în activitatea acestei instituții, spre deosebire de toate concursurile. Dar orice reformă nu va avea un efect scontat dacă nu vom avea o justiție independentă”.

Anticoruptie.md
12/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii