(video) Consiliul Superior al Procurorilor a amânat aprobarea regulamentului de selectare a Procurorului General

(update 10:40) Consiliul Superior al Procurorilor a decis amânarea aprobării regulamentului de selectare a candidatului la funcția de Procuror General. Decizia a fost influențată de faptul că Legislativul și-a asumat răspunderea pentru proiectul de lege a procuraturii, iar membrii CSP nu cunosc care va fi procedura de selectare.

(update 10:30) Modificarea cadrului normativ instituțional. CSP a amânat examinarea proiectului de regulament privind selectarea candidatului la funcția de Procuror General, din motiv că Guvernul și-a asumat răspunderea pentru proiectul de lege cu privire la Procuratura Generală, care prevede un alt mecanism pentru numirea procurorului general.

Potrivit membrei CSP, Inga Furtună, „până în prezent, nu au fost făcute publice nici hotărârea motivată a acelei comisii de preselecție, nici lista candidaților preselectați nu a fost transmisă la CSP. „Există o incertitudine pe acest segment, că nu știm exact care va fi procedura. Propun să examinăm posibilitatea de a amâna discutiile asupra acestui regulament”, a menționat Furtună.

Membrul CSP, Dumitru Pulbere a propus membrilor Consiliului să nu se grăbească, „mai ales că acest proiect de lege a fost contestat la Curtea Constituțională. Vedem ce hotărăște Parlamentul, dar această hotărâre nu este definitivă. Așteptăm hotărârea CC, care a cerut avizul Comisiei de la Veneția. Când va fi totul clar, atunci vom reveni la această problemă.”

(update 10:10) Patru procurori au depus jurământul pentru investirea în funcția de procuror.

(update 10:08) A fost aprobată ordinea de zi. Ședința a fost declarată deliberativă, cu prezența a 11 membri.

(10:00) Astăzi, Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit din nou în ședință, după ce ultimele două ședințe au fost amânate din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi sunt șapte subiecte, printre care și modificarea cadrului normativ instituțional.

Aici puteți vedea toate cele șapte subiecte de pe ordinea de zi.

Amintim că ședința din 6 noiembrie, a fost amânată din lipsă de cvorum, la fel ca și ședința precedentă din 23 octombrie, care nu a avut loc.

De asemenea, amintim că în cadrul ședinței Guvernului din 6 noiembrie 2019, au fost aprobate modificări la Legea Procuraturii. Astfel, prim-ministrul va fi cel care va înainta o listă scurtă de candidați către Consiliul Superior al Procurorilor.

În replică la decizia de asumare a Guvernului, PSRM a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Maiei Sandu. Aceasta urmează să fie examinată în zilele ce urmează, în plenul Legislativului.

Între timp, ambasadorii străini acreditați la Chișinău, au lansat apeluri către autorități, prin care le îndeamnă „la discuții constructive în vederea depășirii impasului politic” creat.


Pub